Llegenda del bou ibèric
Santa Margarida de Montbui

(08710 Santa Margarida de Montbui)
    Entorn de la Tossa i la casa Gran.

Tradició oral
    XVII-XXI
    Raquel Valdenebro Manrique

La tradició ha fet derivar el nom de Montbui del llatí, amb un suposadament original "monte bovino", és a dir, la Muntanya del bou. Aquesta suposició ha estat la base d'algunes llegendes relacionades amb la Tossa, amb la possible relació amb els bous, i amb l'origen etimològic del nom del poble. Una d'elles explica l'existència d'un Bou d'or, ídol ibèric, que es trobaria a la muntanya, o bé en el suposat hipogeu que connectava La Tossa amb la Casa Gran i que provoca diversos infortunis a tot aquell que prova de cercar-lo.

Es tracta d'una llegenda de caràcter popular que vincula els propietaris de la Casa Gran amb les antigues dependències senyorials de la Tossa. Molt possiblement degué ser elaborada entorn als segles XVII-XVIII, i s'ha transmès fins als nostres dies.

VICTORI I AGUILERA, F.; MARTÍ I FIGUERAS, J.(1974) La Tossa de Montbui, Història i llegenda, Patronat de La Tossa de Montbui, Igualada, 1974