Llegenda de la conquesta del Castell Santa Margarida de Montbui

Anoia
(08710 Santa Margarida de Montbui)

Coordenades:

41.55707
1.58146
381707
4601572
08250-96
Patrimoni immaterial
Tradició oral
Modern
Contemporani
XVI-XXI
Bo
Inexistent
Fàcil
Simbòlic
Pública
Raquel Valdenebro Manrique

La tradició ha fet derivar el nom de Montbui del llatí, amb un suposadament original "monte bovino", és a dir, la muntanya del bou. Aquesta suposició ha estat la base d'algunes llegendes relacionades amb la Tossa, amb la possible relació amb els bous, i amb l'origen etimològic del nom del poble. Una de les llegenda explica la conquesta del castell per part dels cristians fent servir l'estratègia d'atiar bous amb teies a les banyes durant la nit. Aquesta estratagema hauria fet pensar als ocupants àrabs del castell de l'existència d'un gran exèrcit que els atacava, i hauria fet que aquests haguessin fugit sense prestar resistència, per ser, finalment reconquerit pels cristians sense haver de lluita. L'episodi dels bous hauria fet que la muntanya s'hagués conegut com a Mont des bous.

No hi ha proves històriques que es produís una ocupació militar de la Tossa per contingents àrabs en cap moment i les restes del castell de la Tossa, així com l'església de la Mare de Déu de Gràcia, només ens indiquen presència feudal al cim de la muntanya. Possiblement es tracta d'una llegenda elaborada en període modern, a partir de l'abandonament del castell.

VICTORI I AGUILERA, F.; MARTÍ I FIGUERAS, J.(1974) La Tossa de Montbui, Història i llegenda, Patronat de La Tossa de Montbui, Igualada, 1974