Llegenda de Les Encantades
Avinyó

Avinyó
    Avinyó

Tradició oral
    font: Atil·là Herms
    Regular
    S'ha preservat entre les generacions més antigues però córre el perill de desaparèixer sinó es promou.
    Marc Cucurella Pinilla

Llegenda que explica la superstició lligada a un relleu geogràfic. Anant d'Avinyó a Horta, després de passar el Salt d'Euga i seguint el camí vell enlloc de la carretera, aquest tros de camí que és a mitja baixada de l'Horta de la Paula, s'anomenava Les Encantades. A mà esquerra baixant cap a Horta hi ha una balsera i una mica més avall hi ha una rampa que costa molt de pujar i baixar ja que el terreny és argilós i per mitjà de les aigües fa moltes esquerdes. Això fa que quedin blocs de terra amb formes estrafolàries que vistes de nit les prenien antigament per bruixes i fantasmes que si bé corrien durant la nit, de dia es convertien en aquells blocs de terra, restant encantades les bruixes i fantasmes. D'aquí el seu nom

- HERMS, Atilà (1965-1971). "Velles tradicions nostres" a Avinyó. Avinyó.