Llegenda del Salt d'Euga
Avinyó

Avinyó
    Avinyó

Tradició oral
    font: Atil·là Herms
    Regular
    S'ha preservat entre les generacions més antigues però córre el perill de desaparèixer sinó es promou.
    Marc Cucurella Pinilla

Llegenda que explica la superstició lligada a un relleu geogràfic. El camí vell d'Avinyó a Artés travessa dos torrents, el de Can Vilalta i, poc després, el de Salt d'Euga, que el travessa per sobre una roca que fa de vorera a un fort saltant del torrent. Diu la tradició que un home va anar una nit d'Avinyó cap a Artés a buscar una medicina quan a l'alçada de Les Encantades s'hi troba una euga sola. Ell la muntà pensant que aniria més ràpid. En tornar d'Artés i passar per la roca de Salt d'Euga, l'euga saltà. El dia següent trobaren a l'home mort a baix del saltant, i al costat de la roca, la pota d'euga marcada. Per aquesta raó a aquest racó se'l anomena el Salt d'Euga. Ja qui diu que l'euga seria una de les bruixes que habitarien a les encantades.

- HERMS, Atilà (1965-1971). "Velles tradicions nostres" a Avinyó. Avinyó.