Llegenda de la Cova de Can Maurí
Berga
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
La llegenda de la Cova de Can Maurí és la següent: Al segle VIII, els musulmans ocupaven la comarca del Berguedà i sotmetien els seus habitants. Un dia, sabent que un exèrcit sarraí havia de passar per l'Estret del Guiu, un bon grup de berguedans s'aplegaren prop de la Cova de Can Maurí. Quan l'exèrcit morisc va passar, els defensors de la Creu i del país els atacaren furiosament i els derrotaren. El cabdill moro que els capitanejava, Abul-Afer, es va rendir. Per commemorar aquest fet, nasqué la Guita o Mulafera (deformació del nom del cabdill sarraí) de la Patum de Berga, inspirada en aquest personatge. També des d'aleshores, els paratges propers a l'esdeveniment prengueren el nom de Camp Maurí, que significa Camp del Moro.
Els jaciments trobats en excavacions arqueològiques van fer que llegenda, història i períodes històrics acabessin relacionant-se i confonent-se.
Història
La llegenda es refereix a uns fets que difícilment van poder passar. En primer lloc perquè la presència sarraïna a la comarca fou més aviat escasa, limitant-se, segurament, a ràtzies puntuals. En segon lloc perquè les primeres referències de la llegenda són molt tardanes (època romàntica) i massa ben lligades com per relatar uns fets succeïts més de 1.000 anys enrera. Cal situar l'origen real d'aquesta llegenda en ple moviment romàntic, al darrer terç del segle XIX, quan s'intentava buscar els orígens del país en les èpoques glorioses de la llunyana edat mitjana. L'historiador local Jacinto Vilardaga va ajudar molt a la divulgació i propagació d'aquesta llegenda i es va preocupar d'arrodonir-la totalment.
Bibliografia
AADD: Guia del Berguedà, Berga, 1985, pàg. 54.
SANTANDREU i SOLER, M. Dolors: "Llegendes del Berguedà", El Vilatà, 40, juliol-agost 1985, s.p.
SANTANDREU i SOLER, M. Dolors: "La cova de can Maurí", L'Erol, 20, estiu 1987, pàgs. 19 i 25-26.
RIU i RIU, Manuel: "De la mítica Athanagia als bergistans de can Maurí", L'Erol, 50, primavera 1996, pàgs. 44-47.
VILARDAGA i CAÑELLAS, Jacinto: História de Berga, Barcelona, 1890.
VILARDAGA i CAÑELLAS, Jacinto: Efemérides bergadanas, Manresa, 1919.