Llegenda de fra Garí
Collbató

Tradició oral
    IX-XX
    És poc coneguda
    Assumpta Muset Pons

La llegenda de fra Garí explica la història d'un cavaller que vivia en una cova de Montserrat (la cova de fra Garí) i a qui el comte Guifré portà la filla, que havia estat posseïda pel dimoni, perquè la salvés. Tanmateix, Garí se sentí temptat per la bellesa de la noia i, animat pel maligne, la forçà, la matà i l'enterrà. Penedit, se n'anà cap a Roma i, tot baixant per la drecera, com que la seva pena era molt gran, va deixar uns clots a les roques on va jaure i on va posar els peus (llit i petjades de fra Garí). El Papa el condemnà a anar pelut com un animal, fins que, anys més tard, uns cavallers el van trobar i se'l van endur a Barcelona, on un nen li digué que estava perdonat. Recuperà la seva figura i explicà el que havia fet a Riquilda, que trobaren a Montserrat sana i estàlvia. Hom ho atribuí a un miracle de la Verge. Gifré, en agraïment, va construir el monestir.

És una de les llegendes fundacionals de Montserrat, adaptada de la tradició europea i islàmica i difosa a Catalunya durant el segle XIII. Alguns autors del XIX, com J. Maragall o J. Verdaguer, etc., la reproduïren o s'hi inspiraren.
    La toponímia montserratina manté viu el record de la llegenda, amb la cova, que és a prop de Sant Miquel, la drecera, el llit i les petjades de fra Garí.

BERTRAN BROS, Pau (1989), Rondallari català, Barcelona, Altafulla, p. 159.
    VERGÉS, Oriol (2009), Llegendes de la muntanya de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat [Contes i llegendes, 7], p. 21.