Fabricació d'orgues
Collbató

Dalt, 3
    Taller d'orgues Blancafort Orgueners de Montserrat

Tècnica artesanal
    Assumpta Muset Pons

L'orgue és un instrument musical de vent, conegut des de l'antiguitat i format per un conjunt ordenat de tubs que emeten les notes de l'escala musical. Es toca amb les mans (teclat) i amb els peus (pedal) i pot reproduir una gran varietat de sons. Està format per la caixa i l'estructura interna, els mecanismes, el sistema d'alimentació de l'aire, els secrets i els tubs.
    En la fabricació d'orgues intervenen el mestre orguener, que dissenya l'instrument i coordina el procés productiu; els fusters, que són els responsables de fer l'estructura interna, el moble exterior, els secrets i els tubs de fusta; els mecànics, que construeixen i ajusten els mecanismes que transmeten els moviments de l'organista i fan sonar els tubs; els tubers, que fan els tubs de metall; i els harmonitzadors, que homogeneïtzen el so.

A Collbató es fan orgues des del 1925 quan l'orguener italià Silvio Puggina obrí el seu taller. El 1926 creà, en companyia del mecenes local Joan Rogent, la Fábrica de Órganos Ntra. Sra. de Montserrat, que va estar en actiu fins el 1963, quan el mestre Gabriel Blancafort fundà un nou obrador amb el fuster collbatoní Joan Capella, que s'especialitzà en la fabricació i restauració d'orgues tradicionals. Va ser pioner a Espanya en la reintroducció del sistema de transmissió mecànica. Aquí s'han format molts orgueners catalans i espanyols.
    Actualment el taller Blancafort, Orgueners de Montserrat, dirigit per Albert Blancafort, és un dels més afamats de l'Estat. S'hi han fet els orgues de l'Auditorio de Tenerife, de la basílica de Montserrat i de la Sagrada Família.

ESCALONA, Josep M. (2000), L'orgue a Catalunya. Hìstòria i actualitat, Barcelona, Generalitat de Catalunya.
    MUSET PONS, Assumpta (2006), Oficis tradicionals de Montserrat i el seu entorn, Manresa, Zenobita, p. 26-28.