Llegenda Creu del Cabrer
Castellar del Riu

A la zona de Castellar del Riu.

Tradició oral
    Sense accés
    Sara Simon Vilardaga

La llegenda popular sobre l'origen de la creu dels Rasos mostra diferents versions o variants, totes elles però tenen un fil argumental similar. Segons la versió de la llegenda recollida per Sanjuan (SANJUAN:2010:36), s'explica que cap a finals del segle XIX, estant un pastor a la zona dels Rasos de Peguera va esdevenir-li un torb de neu, va prometre que "si arribo a terme del camí, col·locaré un Sant Crist". La llegenda narrada per Isern (ISERN: 2006:52-53) diu que "aquell primer Santcrist es va col·locar gràcies a una promesa de dos berguedans; s'explica que dos homes de Berga els va atrapar una tempesta als Rasos, es van refugiar sota un pi, però s'adonaren qeu encara era pitjor, i en veure que les seves vides perillaven van prometre que si sortien d'aquella farien construir un Santcrist alçat a una creu. I així ho van fer."

-SANJUAN, A. (2010): Patrimoni històric de Castellar del Riu. La Patumaire Edicions, Berga.
    -ISERN, T. I ALTRES (2006): "La "Fundició Isern SL" de Berga". L'Erol, núm. 91, pp. 51-53. Àmbit de Recerques del Berguedà, Berga.