Creu del Cabrer
Castellar del Riu

A la zona de Castellar del Riu. Al pàrquing de l'antiga estació dels Rasos de Peguera.
    Als Rasos de Peguera, prop de l'antiga estació d'esquí, a la capçalera de la Collada.

Sara Simon Vilardaga

La Creu del Cabrer, també anomenada el Santcrist dels Rasos, es troba situada al bell mig de la placeta que conforma el pàrquing de l'antiga estació d'Esquí dels Rasos de Peguera. Es tracta d'un gran creu de ferro amb un Sant Crist crufixat fet de metall fos emmotllat i posteriorment polit. La creu està situada sobre una gran base més o menys de planta circular feta amb grans blocs de pedra.

Es conserven algunes fotografies del procés de realització i col·locació del nou Santcrist als anys 50 del segle XX, segons consta a l'article d'Isern (ISERN: 2006:52-53) formen part de l'Arxiu particular de Palmira Casal Roset.

La llegenda popular sobre l'origen de la creu dels Rasos mostra diferents versions o variants, totes elles però tenen un fil argumental similar. Una versió ens explica que cap a finals del segle XIX (SANJUAN:2010:36), estant un pastor a la zona dels Rasos de Peguera va trobar-se amb un torb de neu, va prometre que "si arribo a terme del camí, col·locaré un Sant Crist". Una altra versió (ISERN: 2006:52-53) ens diu que "aquell primer Santcrist es va col·locar gràcies a una promesa de dos berguedans; s'explica que dos homes de Berga els va atrapar una tempesta als Rasos, es van refugiar sota un pi, però s'adonaren qeu encara era pitjor, i en veure que les seves vides perillaven van prometre que si sortien d'aquella farien construir un Santcrist alçat a una creu. I així ho van fer." Segons ens explica Albert Sanjuan (SANJUAN:2010:36), en un document de l'any 1925 que era guardat a la rectoria de Castellar feia referència al "Santo Cristo de los Pastores", que es referiria a la mateixa Creu del Cabrer ja que és denominada d'ambdues maneres. Sembla que la primera creu que hi havia al lloc era diferent de l'actual, ja que durant la Guerra Civil va desaparèixer el Santcrist però la creu restà al lloc. Després de la guerra el Centre Excursionista de Berga va encarregar a la Fundició Isern de Berga la realització d'un nou Sancrist. Es va construir un Santcrist de fosa que fou reposat a la creu l'any 1953. En motiu de la col·locació del Santcrist es va fer una trobada i una cerimònia a l'indret.

-SANJUAN, A. (2010): Patrimoni històric de Castellar del Riu. La Patumaire Edicions, Berga.
    -ISERN, T. I ALTRES (2006): "La "Fundició Isern SL" de Berga". L'Erol, núm. 91, pp. 51-53. Àmbit de Recerques del Berguedà, Berga.