Lledoner del Jolis
Sant Vicenç de Torelló

Pel camí del Jolis, davant de la masia

Espècimen botànic
    L'interior del tronc està buidat.
    Marta Lloret Blackburn

Lledoner (Celtis australis) centenari que es troba situat davant la masia del Jolis. Presenta un tronc buidat per dins i obert de dalt a baix per un costat. És un arbre de tipus caducifoli amb una capçada densa, arrodonida i molt ramificada, el seu tronc és dret i amb l'escorça llisa i de color gris. Les fulles, aspres al tacte i amb tres nervis molt marcats a l'anvers, són simples, alternes, pubescents, ovades o lanceolades, presentant una certa asimetria, amb el marge finament dentat, el pecíol llarg i la punta torçada i allargada. Les flors, hermafrodites o masculines, són petites, solitàries, molt pedunculades, de color verd-groguenc i apareixen entre abril i maig a les axil·les de les fulles. El fruit és el lledó, força petit i de color verd abans de madurar i fosc quan madura a la tardor.

Els lledoners són arbres molt habituals en les proximitats de les masies, ja que la seva fusta era aprofitada per fer estris i objectes.