El Jolis
Sant Vicenç de Torelló

Camí del Jolis
    Des de la ctra. De Sant Vicenç a Vilaseca, cal ascendir a l'esquerra per un camí sense asfaltar.

Regular
    La casa de la Cabanyeta es troba en mal estat estructural. La masia i la masoveria s'estan restaurant en l'actualitat.
    08265A002000060000RG
    Antoni Rodríguez Fernández / Marta Lloret Blackburn

La masia del Jolis està situada a gregal del Serrat de Puig-robí, prop de la Colònia de Vila-seca. El mas està constituït per tres habitatges, entre els quals hi ha l'edifici principal, la masoveria i una petita casa coneguda com la Cabanyeta. El primer consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. El frontis està obert amb un gran portal de factura moderna i un petit portal d'arc pla arrebossat. Sobre d'aquest hi ha una llinda de pedra on hi ha gravada una creu de malta i dues moles, entre d'altres figures. Al primer pis hi ha un finestral d'arc pla de pedra carejada amb l'intradós motllurat i la llinda inscrita amb l'any "1709" i "AVE MARIA" amb una orla intercalada, on hi ha representat un cor amb tres sagetes a cada costat i una creu a sobre. El finestral té sortida a un balcó de baranes forjades. La part de llevant del frontis queda tapada per un cos perpendicular afegit en a mitjans del segle XX, de dos nivells d'alçat i coberta a tres vessants. Al primer pis s'obre a les tres façanes amb una galeria horitzontal amb pòrtics d'arc rebaixat arrebossat. La galeria té accés per una escala exterior adossada a migdia. A la façana de llevant del volum principal en destaquen dues finestres d'arc pla de pedra carejada, una de les quals incorpora la data "1780". La masoveria es troba adossada a la façana de ponent, consta de planta baixa i pis i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. S'hi accedeix per la façana de migdia per un portal amb llinda de fusta i brancals de pedra que es troba descentrat. La resta d'obertures d'aquest volum són d'arc pla arrebossat, excepte una finestra d'arc pla de pedra carejada que hi ha sobre el portal. A pocs metres a la façana de garbí trobem el tercer volum, de planta baixa i pis i la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. Les obertures són totes d'arc pla arrebossat. Davant de la façana principal i posterior hi ha un cobert agropecuari modern. A la façana de ponent també s'hi ha adossat un cos modern d'obra vista. El parament dels murs de tots tres volums és de tàpia amb alguns trams de pedra lligada amb morter i estan revestits amb morter.

Durant el període medieval, la casa Cabrera posseia l'alou del mas Joli de Sant Vicenç (SOLÀ, 1948: 168). Més endavant, en el fogatge de l'any 1553 hi torna a constar la casa, quan era habitada per Feliu Joli. L'any 1658 el propietari de la casa, Joan Jolis, va ser batlle de Sant Vicenç. Un any més tard, en el context de la Guerra dels Segadors, es coneix que van anar a buscar palla al mas Jolis perquè no n'hi havia a Torelló. El cognom Jolis es va perdre a finals del segle XIX. En aquesta casa hi van néixer personalitats destacades, tals com escriptors, professors, gravadors, industrials del tèxtil, comerciants, etc. Algunes fonts apunten que durant uns anys va pertànyer als Almeda-Alamany, amos de la colònia Vila-seca. En els amirallaments de l'any 1856 figura com a propietari del mas Francisco Jolis, la propietat del qual limita amb la de Can Vilaseca. L'any 1923, el propietari del mas va donar la pedra provinent del Jolis per a la restauració del Santuari de Rocaprebera de Torelló.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Sant Vicenç de Torelló (Osona). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    Ruta per les masies de la Vall del Ges. Museu de la Torneria. 2010 [inèdit].
    SOLÀ, F. (1948). Historia de Torelló. Vol. II. Barcelona: Gráficas Marina.