Lledoner de Can Parellada de la Mata
Torrelavit

Can Parellada de la Mata
    Al jardí de Can Parellada de la Mata

Espècimen botànic
    Regular
    El tronc del lledoner presenta una escletxa de notables dimensions a la seva base, que fa perillar la vida d'aquest exemplar.
    Ref. cadastral: 08287A017000010000XS
    Oriol Vilanova

Exemplar de lledoner (Céltis australis), arbre que pot arribar a tenir uns 20-25 metres d'alçada. El perímetre del tronc d'aquest exemplar amida 1,85 m. És de capçada densa i arrodonida, d'un verd clar; el tronc es bifurca en dues grans ramificacions; just a la bifurcació hi ha un forat que comunica amb una important esquerda que hi ha a la base de l'arbre. L'escorça és rugosa; borrons i fulles disposats, tota al llarg de la tija, fent dos rengles. Fulles asimètriques, estretament ovalades, d'extrem agut i acabades en punta allargada; limbe dentat, pelut i una mica aspre al tacte. El fruit és el lledó, arrodonit, poc més gros que un pèsol, negre i comestible quan madura.

LLORAC I SANTIS, Salvador (2003): "Torrelavit. Ahir i avui d'un poble del Penedès". Edita: Ajuntament de Torrelavit, p. 158.