Llar Infantil Santa Rosalía
Teià

Nivell C
    (Art. 71 del Text refós de la Llei d'Urbanisme DL 1/2010)
    Conservació de la façana principal i conservació integral de la capella.
    Àlvar Sáez Puig

Edifici de tipus basilical de cos central més elevat cobert a dues vessants i cossos laterals més baixos amb teulada d'una sola vessant. A la planta baixa destaca la portada, d'arc de mig punt adovellat i feta amb pedra. Els dos pisos compten amb diverses finestres, de les quals només una compta amb una llinda de pedra que mostra una inscripció, brancals estructurats per carreus ben escairats i polits i ampit de pedra. El pis més elevat del cos central correspon a l'antic graner.

Completen el conjunt diferents annexes situats tant a la part posterior de l'edifici com als costats, a més d'una capella.

Hi ha una llinda realitzada en pedra, és l'únic fragment que resta del conjunt que formava la porta.

Al centre porta esculpit un escut en forma de quadrilong francès, encara que no hi ha el blasó o escut d'armes al centre. Està voltat exteriorment per una decoració d'elements pseudo-vegetals.

La part interior de la llinda es troba esculpida amb motllures o relleus rectes.

Presenta la data de 1762 gravada a la llinda.

Altres noms que té són Les Monges o Manso Arnau.

Actualment forma part dels Serveis Socials i és guarderia o llar infantil per a nens orfes.

És una entitat que depèn de la congregació dels Pares Somascos, una congregació fundada l'any 1568 a Itàlia per Sant Geroni Emiliani. Des dels seus inicis la congregació ha tingut una labor assistencial cap als nens més pobres i necessitats de la societat.

Sobre la llinda de la finestra es pot llegir la inscripció "feu la present obra Pere Aroles l'any 1619".

A principis del segle XIX la casa era propietat de la Comunitat de Sant Jaume de Barcelona. Després de la desamortització del Patrimoni de l'Església, en el cens de l'any 1865, ens trobem amb Timoteu Capella. "Les Monges" o "Hogar Infantil Santa Rosalía" fou fundat com asil d'orfes l'any 1885 per les Religioses Franciscanes de Seillon (França). Obra que es pogué realitzar gràcies a la donació de les finques -entre les que hi havia aquesta de Ca l'Arnau- per la seva propietària Na Rosalia Goulard, Vda. Achon. Actualment es continua realitzant aquesta funció de llar infantil. És propietat de la Hermandad de San Isidro, de Padres Somascos, centre adherit al Departament de Benestar i Família.

Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Ajuntament de Teià. 8 d'octubre de 2015.