Llagostera de Baix
Taradell

XVI-XX
    Presenta cert estat de deteriorament malgrat haver-hi indicis d'obres.
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

Llagostera de Baix és una masia construïda al segle XVI que va ser notablement reformada als segles XIX i XX.
    És un edifici de planta rectangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El frontis es composa simètricament segons tres eixos d'obertures amb llinda de fusta i brancals que imiten pedra. A la part superior de l'eix central hi ha un rellotge de sol. A cada façana lateral hi ha adossat un cos de dos nivells d'alçat oberts amb galeries que es prolonguen a les façanes principal i posterior; el de llevant és d'incorporació més recent. El de ponent té quatre pòrtics d'arc carpanell arrebossat, alguns parcialment tapiats. A la façana posterior hi ha tres eixos d'obertures d'arc pla arrebossat, moltes de factura moderna. El tractament exterior dels murs és arrebossat amb formigó. El ràfec està acabat amb una imbricació de rajols i teules ceràmiques. La casa té un pati frontal que queda tancat per un baluard i una portalada amb pilars d'obra. A pocs metres hi ha la capella de la casa.

Masia documentada l'any 1553 dins el fogatge de Santa Eugènia de Berga. L'any 1907 hi va néixer el bisbe de Vic, Dr. Ramon Masnou.