La Codina
Taradell

Camí de la Codina

BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

La Codina és una masia d'origen medieval que va consolidar-se al segle XVIII i que ha estat habilitada com a habitatge modern a finals del segle XX.
    És un edifici de planta rectangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El frontis es composa simètricament segons tres eixos d'obertures, amb el portal al centre d'arc de mig punt adovellat. La resta d'obertures són d'arc pla de pedra carejada, algunes de factura moderna. A l'interior s'hi manté part de la distribució original. El tractament exterior dels murs és la pedra vista. El ràfec està acabat amb cabirons. En un lateral de la façana hi ha una lliça que tanca el pati de davant la casa. Prop de la casa hi ha un antic cobert i un pou.

Antigament era conegut com el Pujol de Vall. Al segle XIV va quedar com un mas rònec, fins que l'habità un fadristern de Llagostera de Dalt. El sindicat remença de l'any 1448 va reunir a diversos propietaris a la plaça de Taradell, entre els quals hi consten Llorenç Pujol de Vall i Joan Codina, per demanar l'abolició de la servitud i els mals usos a la monarquia. Més endavant la trobem com una masoveria del mas Bellpuig. Va ser restaurada l'any 1986.

HOMS, M. (2005). El Sindicat remença de l'any 1448, dins de Col·lecció Documents de l'Arxiu Municipal, 11. Girona: Ajuntament de Girona.