L'Isern
Montseny

XVI-XX
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

L'Isern és una masia del segle XVI que va ser reformada al segle XVIII i a la qual s'hi van adossar dos cossos de planta baixa a la façana. Està formada per dos volums superposats, construïts aprofitant el desnivell natural del terreny. Són de planta baixa i pis i tenen la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. A la façana hi ha poques obertures, la majoria amb llinda de fusta i brancals de pedra carejada. El portal antic ha quedat cobert pel cos que s'adossa a la façana i és també amb llinda de fusta i brancals de pedra. L'accés actual es fa ascendint una escala lateral perpendicular al mur, que condueix a un portal amb d'arc pla ceràmic. El tractament exterior dels murs és arrebossat. A la façana posterior hi ha un corral i al costat una pallissa.

La masia de L'Isern ja apareix al fogatge de 1515, quan hi vivia Antoni Jovany.