Les Illes
Montseny

  Vallès Oriental
  Camí de Sant Marçal de Montseny

  Coordenades:

  41.78969
  2.41218
  451158
  4626593
  Número de fitxa
  08137 - 9
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIII-XXI
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA 29206
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Privada
  000702300DG52E0001TX
  Autor de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

  Les Illes és una masia d'origen medieval que va consolidar-se al segle XVIII. Està formada per diversos volums superposats construïts aprofitant el desnivell natural del terreny. Consta de planta baixa i pis i les cobertes són a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. S'hi accedeix per un portal amb llinda de fusta i brancals de pedra, sobre el qual hi ha un finestral d'arc pla de pedra carejada amb la llinda inscrita "1782" . La resta d'obertures són amb llinda de fusta i brancals ceràmics en la seva majoria. Al costat del portal hi ha un petit safareig. El tractament exterior dels murs és la pedra vista. Davant la casa hi ha la pallissa que ha estat rehabilitada per als serveis del càmping i l'era, que ha estat pavimentada de nou.

  El mas Illes consta com una de les cases de la parròquia de Sant Marçal ja al segle XIII. Després de la pesta negra de l'any 1348, molts dels masos de la zona van quedar buits, quedant la parròquia pràcticament deshabitada. A finals del segle XVI el mas Illes el tenia arrendat en Joan Balbs i havia absorbit les terres dels masos Suau i Terrers. Al segle XVI ja es trobava habitat i al segle XVIII consta que hi vivien masovers.

  Inventari del Patrimoni Arquitectònic del Parc del Montseny. Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona  (1997).

  Inventari del Patrimoni Construït del Parc del Montseny. Pla Especial del medi natural i del paisatge del Parc del Montseny. Diputació de Barcelona i Diputació de Girona. Any 2008.

  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Montseny (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

  PLADEVALL, A. (1989) "El Monestir de Sant Marçal del Montseny", Monografies del Montseny, núm 4. Viladrau: Amics del Montseny.