Les Illes
Montseny

Camí de Sant Marçal de Montseny

XIII-XXI
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Les Illes és una masia d'origen medieval que va consolidar-se al segle XVIII. Està formada per diversos volums superposats construïts aprofitant el desnivell natural del terreny. Consta de planta baixa i pis i les cobertes són a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. S'hi accedeix per un portal amb llinda de fusta i brancals de pedra, sobre el qual hi ha un finestral d'arc pla de pedra carejada amb la llinda inscrita "1782" . La resta d'obertures són amb llinda de fusta i brancals ceràmics en la seva majoria. Al costat del portal hi ha un petit safareig. El tractament exterior dels murs és la pedra vista. Davant la casa hi ha la pallissa que ha estat rehabilitada per als serveis del càmping i l'era, que ha estat pavimentada de nou.

El mas Illes consta com una de les cases de la parròquia de Sant Marçal ja al segle XIII. Després de la pesta negra de l'any 1348, molts dels masos de la zona van quedar buits, quedant la parròquia pràcticament deshabitada. A finals del segle XVI el mas Illes el tenia arrendat en Joan Balbs i havia absorbit les terres dels masos Suau i Terrers. Al segle XVI ja es trobava habitat i al segle XVIII consta que hi vivien masovers.

PLADEVALL, A. (1989) "El Monestir de Sant Marçal del Montseny", Monografies del Montseny, núm 4. Viladrau: Amics del Montseny.