Lipsanoteca de Santa Maria de la Torreta
Montmajor

Es guarda a la sagristia de la capella de La Torreta.

XI
    Tot i ser de fusta, l'estat de conservació del conjunt és molt bó.
    Bisbat de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
    Cortés Elía, Mª del Agua

Caixa de fusta feta en un tac de fusta de 6,2 x 14,5 x 6,3 cm. El tac està buidat longitudinalment i té una ranura en la part superior on encaixa la tapa. Es trobada dins un bloc de pedra amb l'interior buidat i tallat amb la forma de la caixa per tal de protegir-la. La decoració és molt simple i tota incisa. A la tapa hi ha una creu envoltada de ratlles i amb una marc rectangular al voltant. A les parets llargues es repeteix un dibuix amb ratlles horitzontals i verticals separades per una franja llisa. A l'interior hi havia unes relíquies i dos pergamins: un de 33'5x8 cm (l'acta de consagració de l'església de Santa Maria de Pegueroles) i l'altre de 11,5x4,2 cm (certificat de procedència de les relíquies). Les relíquies són dins un tros de tela de color vermell i consisteixen en fragments d'os de diverses mides, dos trossos de cera, un tros de tela groga que envolcalla uns pessics de terra i pedres. Tot el conjunt de relíquies està dins una bossa blanca lligada amb un fil. Dins la mateixa pedra on hi havia la lipsanoteca també es va trobar un manyoc de cabells trenats i diversos fragments d'un segell de cera.

La lipsanoteca, les relíquies i la pedra es guarden a La Torreta, mentre que els pergamins es troben a l'Arxiu Diocesà de Solsona per tal de garantir la seva conservació.

En el decurs d'unes obres de rehabilitació a l'església de Santa Maria de la Torreta, el dia 28 de març de 1997, es va trobar al mur de darrera de l'altar i a sota de la finestra central de l'absis una lipsanoteca. Aquesta es trobava protegida per una pedra amb un relleu tallat per albergar la lipsanoteca de fusta. Eren presents Mn. Ramon Barrera Serra, encarregat de la capella, i Mn. Joaquim Calderer, de la comissió d'art del Bisbat de Solsona. Tot i que l'acta de consagració és de l'església de Pegueroles didicada a Santa Maria, és molt possible que es tracti d'aquesta mateixa església de La Torreta. Als pergamins s'especifica que els ossos són relíquies dels màrtirs romans Joan i Pau que es van posar en consagrar l'església, mentre que la terra i restes de ciri procedeixen del Sant Sepulcre i van ser portades per Arnau Mir de Tost.

CALDERER, J. (1995). "Troballa a l'església de Santa Maria de La Torreta, d'una lipsanoteca i dos pergamins". A Urgellia nº XII, 1994-1995.