L'Hostal Vell
Collbató

Carrer Nou, 4
    A uns 140 m de l'Ajuntament

Sí; IPA: BLL-06.004
    Assumpta Muset Pons

L'Hostal Vell és un edifici de planta baixa i pis, amb la coberta a dues aigües i el carener perpendicular a la façana. A la paret del davant destaquen el portal principal, amb un arc de pedra, i els tres balcons de la planta noble. Al costat de la casa hi ha corrals i estables.

És una antiga hostatgeria construïda que Jaume Vacarisses al segle XVII, al lloc anomenat les Llongànies, lluny del poble i al costat del camí de Barcelona. Va ser l'origen del carrer Nou, que a finals del XVIII era conegut com el carrer de les Cases Noves de l'Hostal. Tenia espais per albergar els hostes i les cavalleries, era, bassa, hort i diverses peces de terra. El 1843 era regentat per Pau Raventós.
    Fa pocs anys van obrir un carrer al darrere que fou batejat amb el nom d'Hostal Vell.

MUSET I PONS, Assumpta (2009), Economia, societat i cultura al Bruc i el seu entorn a principis del segle XIX, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
    ARXIU COMARCAL DEL BAIX LLOBREGAT, Collbató, Ajuntament, C. 546.