L'Esquís
Taradell

Camí de l'Esquís

XII-XIX
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

L'Esquís és una masia d'origen medieval que va consolidar-se al segle XVIII. S'hi conserven vestigis de la construcció primitiva, en alguns panys de mur de la planta baixa i una finestra gòtica al pis.
    És un edifici de planta rectangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. S'hi accedeix per un portal d'arc pla de pedra carejada, amb la llinda inscrita: "1760" i una creu intercalada. La resta d'obertures són d'arc pla de pedra carejada i es distribueixen en el frontis formant eixos irregulars. En un extrem de la façana s'hi adossa un cos quadrangular que a la part superior es troba porticat amb pilars de maó. A la façana lateral, dins d'aquesta galeria, hi ha un finestral de tradició gòtica, d'arc deprimit còncau. A l'altra façana lateral hi ha diverses finestres d'arc pla de pedra carejada, distribuïdes de forma aleatòria. Està construïda aprofitant el desnivell natural del terreny, pel que des de la façana posterior s'accedeix directament al pis. Una petit fossar envolta la part de darrera de la casa per tal de preservar els murs de la humitat; aquest desnivell es salva amb sengles pontets a la façana posterior i lateral i que permeten accedir a la casa. Igualment, a la part posterior, es va aprofitar aquest espai per construir-hi un gran cup ovalat per emmagatzemar el vi, revestit de rajola ceràmica vidriada. El tractament exterior dels murs és de pedra vista, amb alguns trams revestits amb morter de calç. El ràfec està acabat amb una imbricació de rajols i teules ceràmiques. Al costat hi ha dos cossos annexes.

La primera referència documental a "Schiros" es remunta a l'any 981. Més endavant, l'any 1184 Bernat de Rocafort va deixar l'alou a Beatriu, qui la va donar al monestir de Sant Pere de Puelles. Es tractava d'una gran propietat formada per diversos masos, que al segle XIV ja consten com el veïnat de l'Esquís. Cap al 1860 dos joves de l'Esquís van ser condemnats a la forca per trabucaires. Fins a finals del segle XIX hi va viure la família Esquís.