Les voltes del rec
Monistrol de Calders

  Moianès
  al mur del carrer Fèlix Estrada Saladich en els horts del peu de la riera de Sant Joan.
  439

  Coordenades:

  41.75928
  2.01212
  417878
  4623521
  Número de fitxa
  08128 - 307
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  diferents propietaris
  Autoria de la fitxa
  Sara Simon Vilardaga

  Es tracta d'un tram de mur obrat en pedra i morter, a la part baixa del qual hi ha un seguit d'obertures en arc de mig punt, situades una seguida de l'altra. Aquestes obertures donen al canal de rec que discorre paral·lel al carrer Fèlix Estrada Saladich, als peus del mur de contenció de l'esmentat carrer i al costat mateix dels horts; de fet, els horts es troben ubicats a la llera dreta de la riera de Sant Joan, entre el curs de l'aigua i el carrer. El canal del rec és visible a trams, a la part més nord-est del carrer Fèlix Estrada Saladich discorre per sota uns coberts que hi ha just en el costat de llevant del carrer, davant de Cal Marfà, després segueix justament dins el tram de les voltes, corresponent al mur amb els arcs de mig punt.
  El rec es correspon amb un canal que recull i facilita el transport d'aigua de la riera de Sant Joan a les zones d'hort del peu del torrent.

  En diverses fotografies antigues de Monistrol de Calders es pot observar i constatar la importància de les zones d'hort del voltant immediat del poble, en les que es pot veure el gran volum i l'extensió d'horts conreats. La gran majoria d'aquestes parcel·les de conreu eren de regadiu i s'alimentaven a partir de diferents canals de rec que recollien i facilitaven la conducció de l'aigua.

  El rec està situat en una zona que urbanísticament es començà a desenvolupar sobretot a partir del segle XVII i durant el XVIII. El tram o mur corresponent a les voltes del rec està situat a l'alçada de Cal Marfà, una de les cases més antigues de la zona i en la que es documenta que hi hagué instal·lat un ferrer.

  -GUAL I PURTÍ, J. (2010): Monistrol de Calders, del calaix, una imatge i una història. Ajuntament de Monistrol de Calders i Zenobita edicions.