Les Vinyasses
Castell de l'Areny

A la zona est del terme municipal.
    A la ctra de Castell de l'Areny agafar el camí de Camprubí, seguir uns 4 km.

Sara Simon Vilardaga

La masia de les Vinyasses es va reconstruir ja fa uns anys, entorn als vuitanta o noranta del segle XX. En el moment de la reconstrucció el mas estava enrunat però encara conservava en alçat part de l'estructura de la planta fins alçades variables. Actualment es poden veure diferències en el parament dels seus murs, en especial entre la part baixa de l'estructura i la superior, degut a que en la reconstrucció es va conservar tota l'estructura possible. Era una casa de dos cossos separats per mur mitger; el parament, conservat parcialment en algunes parts, és de paredat comú format per pedres irregulars en mides i formes, i a les cantoneres carreus desbastats. L'estructura està construïda adossada al marge que conforma el terreny, comportant que el mur posterior, el nord, tingui una alçada visible molt menor a la resta; per contra, el mur sud té una alçada molt major, ja que es fonamenta des de la feixa inferior. Al voltant de la casa es conserven diversos murs de pedra seca de contenció de les feixes. L'accés a la casa és a partir de la façana de ponent, arribant a la cota d'entrada a partir d'una escala exterior de pedra. En quant a les obertures totes són resultat de l'obra de reconstrucció de la casa.

La masia està emplaçada entre dos torrents els quals s'uneixen a pocs metres davant la casa. D'una banda, la rasa que discorre al peu de la casa, i de l'altra, el rec de Mer. Aquests torrents conformen la riera de Camprubí, a la qual s'uneix el torrent de Suronell, aquest darrer és el que passa per sota la gran masia de Camprubí, situada a poca distància de les Vinyasses, les aigües del qual feien moure els molins de Camprubí.

La masia les Vinyasses consta documentada ja des de principis del segle XVIII, en concret apareix esmentada en documentació del fons de la parròquia de Castell de l'Areny (ADS) les referències documentals són bàsicament en els registres de compliment pasqual. També en la documentació cadastral conservada a l'arxiu municipal, en concret en el cadastre de 1716 consta la referència "la barraca de las Vinyassas pròpia de Joan Camprubí que habita al Pla de l'Orri" (AMCA), la referència a la barraca de les Vinyasses continua apareixen el altres cadastres del segle XVIII.
    Posteriorment, al llarg del segle XIX també hi ha constància de mencions de la dita masia en documentació de l'arxiu municipal; en aquest cas, es tracta també de referències indirectes, anotacions en que consta esmentada la casa, com pot ser en un llevador del 1858.
    A finals del segle XIX, en una relació de cases i habitants de Castell de l'Areny datada a 14 de gener de 1898, a la masia les Vinyasses, registrada amb el número 93 , consta que hi vivien 8 persones, un matrimoni amb sis fills.