Les Planes
L'Esquirol

Cantonigròs
    Pocs metres després del pk 24 de la carretera C-153, davant del nucli de Cantonigròs.

XVI-XX
    Catàleg de béns a protegir POUM 2007, M121. Bé d'interès local.
    Virgínia Cepero González

Masia de planta rectangular, que consta de planta baixa, dos pisos i golfes. La coberta és de teula àrab, a quatre vessants. La façana principal es troba orientada a migdia
    Al sector oest s'adossa una gran torre de planta quadrada, que consta de quatre pisos i és coberta a quatre vessants.
    Al sector de llevant, a nivell del primer pis, sobresurt un cos annex que fa de terrassa.
    Al nord de la casa hi ha una cabana, que presenta un escut amb una cabreta esculpida.
    Els murs de les edificacions són de pedra lligada amb morter de calç, amb carreus regulars als angles.

Per tal d'ampliar coneixements de la història d'aquesta casa, cal consultar el llibre "Mas Les Planes: història d'una centúria" de Rosa Mª Puigcerver (vegeu bibliografia).

Les Planes és un antic mas que ha estat objecte d'obres de reforma i ampliació al llarg del temps, tal com mostren les dates constructives presents a diverses parts de l'edifici: 1568, 1630, 1696, 1802 i 1827.
    A principis del segle XX va se reformat per l'arquitecte barceloní Raimon Duran i Reynalds, quan la família Alibés el va vendre a la família Perdigó-Espona, i novament després de la Guerra Civil. L'any 1971 el mas va passar a propietat de la família Anglada de Vic.
    Durant la Guerra Civil (1936-1939) hi van acollir nens refugiats del front republicà, provinents de diferents regions d'Espanya.

PARÉS i GANYET, Q. (1976) La Despoblació rural i les masies del Collsacabra: seguit de divisió de la comarca en zones relació de cases de pagès i altres dades. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana.
    PUIGCERVER, R. Mª (2003) Mas Les Planes: història d'una centúria. Cantonigròs: [l'autora].
    TRIADÚ i FONT, J. (1994) El Collsacabra: itinerari espiritual. Barcelona: ed. Proa.