Escales d'Aiats o Grau de la Serrica o de l'Escaleta
L'Esquirol

Aiats (Cantonigròs)
    És el camí de pujada del mas d'Aiats a la cabana homònima.

Virgínia Cepero González

Es tracta del camí que ascendeix de la masia d'Aiats fins al pla homònim. És un fort pujant que remunta els alts estrats roquers de la base i els vessants del serrat, pels quals s'ha de transitar amb precaució.
    Hi ha un curt tram d'esglaons irregulars de pedra, que salven un important desnivell del terreny.

El va fer una colla d'homes de Cantonigròs: Josep Crosas i Llover, Ramon Crosas i Llover i Josep Codina. El cap de colla era en Josep Crosas i Llover.
    Es conserva una auca que explica aquesta gesta: "Fa una colla d'anys per pujar al Pla d'Aiats i a Cabrera tot eren paranys. Fins que va arribar en Josep Crosas i va canviar les coses. Una colla d'homes va contractar i la muntanya van dinamitar, etc.".