Les Nou Fonts
Sant Julià de Cerdanyola

Carretera de Guardiola de Berguedà a Sant Julià de Cerdanyola

María del Agua Cortés Elía. OPC

L'accés a les Nou Fonts es fa des d'un camí que s'agafa a la carretera que porta a Sant Julià de Cerdanyola des de Guardiola, un cartell assenyala el punt on s'agafa el camí en el que hi ha presència de faigs, fet que a la tardor li proporciona uns colors molt espectaculars. Als 15 minuts s'arriba a un lloc ombrívol que queda tancat pels cingles que l'envolten. El cingle forma una balma, sota la qual s'ha instal·lat una taula i un banc de ciment. L'entorn natural es completa amb la presència d'un saltant d'aigua en un cingle format per calcàries i la font. Actualment només surt aigua de tres de les nou surgències, que es troben obertes a la paret de calcària que cobreix vegetació i molsa; l'aigua cau directament al terra i s'escola cap al torrent. Es tracta d'una zona càrstica que facilita que l'aigua brolli quan n'hi ha abundància, per aquest motiu la cascada no sempre té aigua i el mateix passa amb els fonts. Aquesta zona té diferents balmes i coves propiciades per l'estructura geològica de la zona.

Des dels inicis del segle XX les Nou Fonts era un espai molt concorregut per veïns i per visitants durant l'estiu; la zona de berenador es va configurar en aquesta època.