Les Humbertes
Moià

A 6 Km al sud de la vila. Ctra. de Barcelona km 35, 5.
    3 dels 6km són per camí de terra. Tocant al terme de Castellterçol prop del camp de vol del Prat.

L'Espinoi, SA
    Cristina Casinos

Masia de planta rectangular amb teulada a dues vessants sense ràfec. L'accés és al sud per una porta d'estil clàssic amb 8 finestres disposades simètricament a la façana. No s'observa cap inscripció.
    A ponent hi ha un cobert de maçoneria amb teulada a una vessant amb inclinació vers tramuntana.
    A la façana de llevant hi ha dos coberts més i un d'obra nova de maó.

Ha patit moltes transformacions per la intenció dels llogaters en convertir-la en una casa de colònies.
    L'edifici del mas antic es trobava en un altre indret proper i quedava en terme de Castellterçol. A principis del segle XX la casa es va fer totalment nova, però ja en terme de Moià.

Hi ha documents antics en els que s'esmenta Ses Humbertes, 1370.
    Fa quasi seixanta anys que hi vivien els masovers que subsistien de l'agricultura i la ramaderia però en abandonar la masia els terrenys van ser conreats per la Gònima i actualment és menada per la Fàbrega. La font de les Humbertes fa de límit de terme amb Castellcir. Existeixen, a l'altra banda i en runes, les Humbertes Vell que pertanyen al terme de Castellterçol.

Riera i Fonts, C (2002); " Topònims del Moianès d'origen Germànic ". Nº 27. pàg. 55-67. Desembre. Moià.
    Ubals i Picanyol, D (2001); " Les Masies de Moià ". Pàg. 158. Moià.