Les Forques
Sitges

    Garraf
    Prop del port d'Aiguadolç; entre la via del tren i la carretera C-246 de Barcelona a Sitges.
    Emplaçament
    Plans d'Aiguadolç

    Coordenades:

    41.238
    1.82222
    401303
    4565847
    Número de fitxa
    08270 - 502
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Grec
    Romà
    Antic
    Segle
    I aC-III
    Estat de conservació
    Regular
    Actualment l'estructura del lacus resta conservada sota un calaix de formigó.
    Protecció
    Legal
    BCIL. Catàleg del P.C.C. (24.7.1991, DOGC 1473)
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CC.AA., núm.01/382, any 2002.
    Accés
    Fàcil
    Altres
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 62201DF0616S
    Autoria de la fitxa
    Sara Simon Vilardaga

    El jaciment es localitza en un petit turonet delimitat per la via del tren i per la carretera C-246. Es tracta d'una àrea en procés d'urbanització, fet que ha motivat la realització de diverses intervencions arqueològiques; tot i això, fins al moment les úniques estructures localitzades són les restes d'un possible lacus romà. En concret, es tracta de la base d'un dipòsit rectangular de 1'70 per 2'10 m. fet d' "opus signinum" i probablement usat com a contenidor de líquids. Mostra la superfície del paviment amb un lleuger desnivell vers a una cavitat, possiblement destinada a recollir el seu contingut o a realitzar la neteja de l'interior. A més, les intervencions han comportat la recuperació de diversos fragments de ceràmica romana: "tègules", ceràmica sigil·lada, un fragment de llàntia i ceràmica comuna. Cal fer esment que també es va recollir un fragment de "skýphoi" de ceràmica precampaniana datable al segle IV aC i del qual no es pot precisar el seu origen, ja que en el jaciment no han aparegut altres materials d'aquesta cronologia. Tot i les poques restes identificades, la presència d'un lacus porta a interpretar que en aquest indret molt probablement s'hi haurien ubicat unes instal·lacions relacionades amb la producció del vi en època romana.

    El jaciment es pot tipificar com un lloc d'habitació a l'aire lliure amb estructures conservades que podrien associar-se a una vil·la.

    El jaciment fou descobert l'any 1979 per l'arqueòleg M. Miret, moment en què es realitzà la neteja del lacus i una recollida de material. S'han dut a terme diferents actuacions:
    -Prospecció. Direcció: J. Garcia Targa. Data: 2002, 26 set-14 oct. Motiu: urbanització de la zona.
    -Intervenció preventiva, excavació. Direcció: J. Garcia Targa. Data: 2002, 2-27 set. Dipòsit restes: Dept. de Cultura de la Generalitat.
    -Intervenció preventiva, excavació. Direcció: J. Garcia Targa. Data: 2002, 7-27 oct.
    -Intervenció preventiva, excavació. Direcció: J. Garcia Targa 2003. Data: 15 maig-15 juliol. Dipòsit provisional restes: Dept. Cultura Generalitat.
    -Intervenció preventiva: excavació, prospecció, control, consolidació, restauració i adequació. Promotors: Entitat urbanística de compensació de la unitat d'actuació Plans Aiguadolç de Sitges. Director: J. Garcia Targa. Data: 2004, 14-30 maig. Dipòsit provisional restes: Arxiu Històric Sitges.
    El material s'ubica a la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.

    MIRET, M.; MIRET, J.(1981) "Un nou jaciment romà a Sitges", Butlletí del Grup d'Estudis Sitgetans, maig 1981.
    MIRET,M. (1983) "Cronologia i anàlisi del poblament ibèric a la zona oriental de la comarca del Garraf". Barcelona: Tesina de llicenciatura Facultat de Geografia i Història.
    MIRET, J. FONTS, C. (1984) Fitxa 01/382a de la Carta Arqueològica. Revisió de 2002.
    VVAA, "Sitges fa 2000 anys" Ed.: Ajuntament de Sitges, Consorci del Patrimoni de Sitges.