Les Ferreres
Artés

  Bages
  Plaça Major o Vella, 1

  Coordenades:

  41.79958
  1.95047
  412808
  4628057
  Número de fitxa
  08010 - 124
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Segle
  XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si: IPA 16194
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 41101DG1228S
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Casa gran de planta irregular, amb la coberta de teules àrabs a dues aigües i el carener paral·lel a la façana, orientada a llevant. Consta de planta baixa i dos pisos. S'ubica en un angle de la Plaça Vella, fent angle amb el que era l'antiga església de Santa Maria. La façana està disposada en tres plans diferenciats, en el més endarrerit i més oriental hi ha l'entrada amb un portal rodó adovellat, al que s'hi accedeix per una rampa. Al seu damunt, hi ha una finestra amb llinda recta de pedra treballada, igual que l'ampit i els muntants. Només es conserven tres finestres d'aquest tipus; la resta són obertures modernes.
  Els diferents angles de les façanes estan escairats amb pedra ben treballada. Els murs són de paredat antic, si més no en el primer nivell, ja que a partir del primer pis estan arrebossats i pintats.

  Era una de les més importants d'Artés tant per extensió com per història.
  Fins l'any 1912 fou la rectoria de Santa Maria d'Artés. Durant la industrialització del municipi a finals del segle XIX, i la consegüent expansió urbanística d'Artés, el casc antic restà parcialment abandonat. Es comença la construcció de les noves escoles, del nou Ajuntament, de la nova església, i també d'una nova rectoria. L'any 1912, l'antiga rectoria passava a ser habitatge familiar.

  FERRER, Ll. i BONET, A. (1990) Artés. Societat i economia d'un poble de la Catalunya Central. Ajuntament d'Artés.
  SERRA COMA, Rosa (1985). Les Ferreres. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.