Forat de la Pudor
Artés

Plaça Vella - casc antic-.
    Al costat del museu.

XVI-XVII
    Ajuntament d'Artés (C. Barquera, 41)
    Jordi Montlló Bolart

Passatge cobert amb volta de canó sobrealçada i tancat per un arc rebaixat de dovelles irregulars i col·locades a plec de llibre. Aquest carrer comunicava la Plaça Vella amb l'espai exterior de les muralles pel sector de tramuntana. L'edifici sobre el qual fou obert aquest passatge fou seu de l'antic ajuntament i ara és el museu.

Hi ha vàries teories pel que fa a l'origen del seu nom. La més acceptada seria la que explica que antigament, el mercat es feia en aquesta plaça, i que totes les deixalles, ja foren de peix, carn o restes vegetals, s'abocarien en aquest "forat". Això faria pudor mentre es descomposava.

Probablement construït en el segle XVI o XVII aprofitant la pedra de les velles construccions medievals que formaven el primer nivell de la muralla medieval del castell.
    En el segle XVI comença a formar-se el casc antic, la Plaça Vella i els carrers propers.

BRASÓ, M.; PLADEVALL, A. i CATALÀ, P. (1976). "El castell d'Artés", dins Els Castells catalans, vol. VI. Barcelona, pp. 483-489.
    GOLOBARDES, J i PUIGBÓ, J. (1933). Notes històriques d'Artés. Manresa.
    SERRA COMA, Rosa (1985). El forat de la pudor. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.