Forat de la Pudor
Artés

  Bages
  Plaça Vella - casc antic-.
  Emplaçament
  Al costat del museu.

  Coordenades:

  41.79953
  1.95097
  412849
  4628050
  Número de fitxa
  08010-123
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Segle
  XVI-XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si: IPA 16193
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament d'Artés (C. Barquera, 41)
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Passatge cobert amb volta de canó sobrealçada i tancat per un arc rebaixat de dovelles irregulars i col·locades a plec de llibre. Aquest carrer comunicava la Plaça Vella amb l'espai exterior de les muralles pel sector de tramuntana. L'edifici sobre el qual fou obert aquest passatge fou seu de l'antic ajuntament i ara és el museu.

  Hi ha vàries teories pel que fa a l'origen del seu nom. La més acceptada seria la que explica que antigament, el mercat es feia en aquesta plaça, i que totes les deixalles, ja foren de peix, carn o restes vegetals, s'abocarien en aquest "forat". Això faria pudor mentre es descomposava.

  Probablement construït en el segle XVI o XVII aprofitant la pedra de les velles construccions medievals que formaven el primer nivell de la muralla medieval del castell.
  En el segle XVI comença a formar-se el casc antic, la Plaça Vella i els carrers propers.

  BRASÓ, M.; PLADEVALL, A. i CATALÀ, P. (1976). "El castell d'Artés", dins Els Castells catalans, vol. VI. Barcelona, pp. 483-489.
  GOLOBARDES, J i PUIGBÓ, J. (1933). Notes històriques d'Artés. Manresa.
  SERRA COMA, Rosa (1985). El forat de la pudor. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.