Les Elies
Caldes de Montbui

Vall de les Elies
    Camí de Sant Feliu de Codines a les Elies

Pla d'Ordenació Urbanística Municipal
    Laura Bosch Martínez

Masia de planta irregular que consta de dos cossos de planta rectangular disposats en angle amb un edifici annexa. De planta baixa i dos pisos, la masia està construïda als quatre vents. La façana principal està orientada a llevant, seguint el curs de la riera de Caldes. La coberta és a dues vessants, de teula àrab, amb el carener perpendicular a la façana de migdia. En aquesta façana posteriorment s'hi va adossar un altre cos amb teulada d'una sola vessant, i teula àrab. Al segon pis presenta dues obertures simètriques amb brancals, llinda i àmbit que dibuixa una petita cornisa. A la façana principal, no hi ha un ordre clar de les obertures, prioritzant però el sentit vertical. Les dues de dalt estan fetes amb brancals de pedra i llinda de pedra, l'ampit és de pedra petita disposada plana. A la finestra més allargada, situada al costat esquerra de la façana en els brancals just per sota de la llinda de pissarra, la pedra ha estat substituïda per maó. La finestra de la planta baixa, de forma quadrada, ha estat oberta posteriorment, i no presenta cap element arquitectònic significatiu. El portal d'entrada està composat per un arc de mig punt, fet amb maons disposats en sentit vertical i els brancals de pedra. El llindar d'aquest portal també està fet amb un gran bloc de pedra. En aquesta façana hi ha adossat un pedrís de pedra. També es pot observar un altre pedrís de pedra a la façana restaurada recentment i on s'ha transformat l'antic galliner en dependències de la casa, per on s'accedeix per la façana nord. Aquesta última té varies obertures amb els brancals i llindes de pedra, algunes refetes actualment. També en aquesta façana s'ha obert una porta i per salvar el desnivell s'hi ha construït un petit pont amb quatre esglaons, on s'hi ha afegit una barana de ferro forjat de línies senzilles. La façana orientada a ponent, és la més carregada amb obertures; a la planta baixa, s'ha obert no fa gaire temps un porta que dona sota el cobert i permet accedir a la casa per l'antic celler. Al primer pis hi ha tres finestretes quadrades disposades horitzontalment, amb reixes, envoltades amb brancals, llinda i ampit de pedra, i per damunt d'aquestes, un seguit de finestres disposades horitzontalment, i en sentit vertical menys la que queda més a la dreta, que té una forma més quadrada. Totes elles envoltades amb brancals, llinda i ampit de pedra pissarra vermella.
    A l'interior de la casa els forjats han estat refets novament, amb totxana i bigues imitació fusta vella. La totxana ha estat envernissada. El terra de la planta baixa està fet a base de lloses de pedra distribuïdes irregularment. A la dreta dóna pas a una antiga cort de bèsties, i a continuació cap al celler, on s'observa la part del darrera del forn que es troba a la cuina. Aquest està construït amb un paredat mixt de carreus de pedra sense treballar amb material constructiu units amb morter de calç. Tornant al rebedor, a l'esquerra de la porta hi ha les escales que condueixen al pis de dalt i que estan fetes amb enormes blocs de pedra. Al davant, a la paret que separa el vestíbul de la cuina, hi ha una fornícula que va ser destapada en picar la paret. A l'interior de la cuina, a mà esquerra, hi ha un pou que permetia tenir aigua a la casa i també ser utilitzat per a conservar els aliments en fresc, que eren baixats mitjançant una corriola i una galleda. A la dreta, hi ha una llar de foc, amb el forn per coure el pa i una fornícula al costat, que devia servir per guardar el menjar. Al costat de la llar de foc hi ha un petit escó de fusta que un cop tancats dins la cuina permetia veure si algú accedia a la casa. També hi ha el taller on es conservava la brasa per cuinar.
    A l'exterior de la casa, a l'era, hi ha un safareig no gaire gran, amb una pica de pedra de pissarra vermella, sense aigua, i que segons el seu propietari, està pendent per restaurar la part de la rentadora.

Segons ens explica el seu propietari, el Sr. Salvador Torras, aquesta casa fou construïda l'any 1714. Els seus avantpassats perderen en un incendi l'antiga masia de Les Elies Velles (la qual està documentada a l'any 1300), situada per damunt de la Casa Nova de Les Elies. Decidiren instal·lar la nova masia prop de la resclosa i ho feren construint-la damunt d'una llosa de pedra com moltes de les grans plaques de pedra que es troben prop del riu. Durant uns anys la casa va quedar inhabitada, i des de fa uns cinc anys, que el seu propietari es dedica a restaurar-la.