Les Casetes de Relat
Avinyó

Sta. Eugènia de Relat
    300 m al sud de Les Iglesies

Marc Cucurella Pinilla

La masia és de planta baixa, pis i golfes amb una superfície aproximada de 1080 m2. L'acabat exterior és de maçoneria de pedra vista, la porta és amb llinda de pedra i les obertures són emmarcades amb pedra carejada. A la façana principal té un cos de galeries a cada pis i una garita. A la façana lateral en té un altre de tres galeries a l'alçada del primer pis i golfes. La coberta ha estat reformada recentment i és de dues vessants que fan el desguàs a la façana principal i posterior. Té un baluard que dóna accés a un pati interior on hi ha una ermita. S'hi observen intervencions de diferents èpoques. Se situa en un entorn rural envoltada de camps de conreu.

La família Relat ha estat important des de finals del s XVIII, i fóu un segle més tard quan van anar adquirint un seguit de masies circumdades al voltant de Santa Eugènia de Relat. Aquestes masies van ser molt reformades a principis del segle XX.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.