Les Cases Noves
Balsareny

Sector nordoest del terme municipal
    Emplaçament
    Carretera o camí rural de Navàs al Mujal. 200 m abans d'arribar al poble, a la Granja de Bartomeus, camí al sud 700 m i trencall a la dreta.
    365

41.88536
    1.85517
    405017
    4637682
    08018 - 279
    Recentment rehabilitada
    Inexistent
    Pla General d'Ordenació Urbana del Municipi de Balsareny (PGOU). Article 133 (protecció de masies). Núm. 30: Casa Nova del Mujalt.
    08018A005000070001FQ
    Jordi Piñero Subirana

Conjunt de dues antigues cases de pagès adossades que avui formen un sol habitatge. La de l’esquerra és cal Migdiada i la de la dreta les Cases Noves. Ambdues han conservat els volums i la tipologia constructiva originàries, per bé que recentment s’hi ha afegit un porxo davanter a tot el llarg de la façana principal, així com també noves construccions a cada banda. Els dos cossos residencials són de planta rectangular. Cal migdiada té una planta lleugerament més petita i compta amb planta baixa més un pis. Les Cases Noves és una mica més alta i disposa d’una tercera planta. Al costat de llevant es conserva un antic cobert.

Ambdues cases semblen obrades en una sola fase constructiva i tenen una estructura similar, ben planificada. Probablement són de finals del segle XIX o començaments del XX. Les dues façanes principals, encarades vers el sudest, segueixen un mateix esquema compositiu en base a tres eixos d’obertures. Al centre hi ha els portals, rematats amb arcs escarsers. Totes les obertures són emmarcades amb maó i destaquen sobre uns paraments de maçoneria, a pedra vista. Algunes de les obertures de la part central eren en forma de finestres balconeres. Ara un ampli porxo amb una balconada superior ressegueix tota la part davantera de les cases i genera una petita terrassa al nord. A la façana posterior les finestres de les Cases Noves segueixen la mateixa pauta en base a tres eixos.

Altres denominacions: Casa Nova del Mujalt

Informació facilitada pel propietari

No coneixem notícies antigues d’aquesta casa que, per la seva tipologia constructiva, podria obra de finals del segle XIX o principis del XX. Es va aixecar en terrenys que eren de les Cases de Navàs: un antic mas que està emplaçat en un barri tocant ja al nucli de Navàs. Des del segle XIX aquest mas pertanyia a la Seu de Manresa. Així doncs, les Cases Noves també pertanyien a aquesta institució eclesiàstica i havien de pagar un cens. Pels volts de 1990 van comprar l’immoble els actuals propietaris, que van redimir el cens. Feia poc que la casa havia petit un incendi. Els actuals propietaris van rehabilitar el conjunt i hi afegiren el porxo davanter.