La Teuleria
Balsareny

Sector nordoest del terme municipal.
    Carretera a Súria (BP-4313), al km. 45,3 camí direcció nordoest, uns 200 m.

Inexistent
    Pla General d'Ordenació Urbana del Municipi de Balsareny (PGOU). Article 133 (protecció de masies). Núm. 27: La Teuleria.
    08018A005000630001FZ
    Jordi Piñero Subirana

Antiga casa de pagès que ha conservat força bé els volums i la tipologia constructiva originàries. Es troba situada al pla de la Teuleria, prop d’un torrent que també ha adoptat el nom de la casa, en la vall que antigament era coneguda com a vall de Ferrans. Consta d’un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa més un pis) i té un cobert més baix adossat a llevant.

La casa originària era més curta i es va allargar cap a ponent amb un cos porxat construït totalment amb totxo. La façana principal de la casa primitiva, orientada vers migdia, té una estructura ben planificada en base a tres eixos d’obertures, amb un portal central i, al seu damunt, una finestra balconera . Totes les obertures són rematades amb arc escarser i emmarcades amb maó sobre un parament de maçoneria, a pedra vista. A la façana posterior les obertures són més petites i de distribució irregular. El cos de ponent és fruit d’un eixamplament fet probablement a la primera meitat del segle XX. El porxo consta de tres arcs escarsers situats a la façana lateral i sostinguts sobre pilars, però la part nord s’ha cegat. Al pis superior es corresponen amb tres finestres i, a les golfes, dues obertures de ventilació verticals.

Aquesta casa no figura en els cadastres i llibres de vàlues del segle XVIII. És, doncs, una construcció del segle XIX. El seu nom es deu al fet que hi devia haver un antic forn d’obra o teuleria. Probablement a la primera meitat del segle XX es va allargar amb la construcció del cos porxat de maó.