Les Boules
Malla

S'hi accedeix des de la carretera de Malla, pel camí a l'esquerra abans del mas Cirera

XV-XX
    P.E.U. Catàleg de Masies i Cases Rurals 2010
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Les Boules és una masia d'origen medieval que va consolidar-se al segle XVI com una masia clàssica de dos crugies. En la darrera restauració s'ha reformat el pendent de la coberta, de manera que el carener, que inicialment era molt proper al frontis, s'ha centrat en el volum. És un edifici de planta rectangular que s'estructura en dos crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. S'hi accedeix per un portal descentrat d'arc de mig punt ceràmic, mentre que la resta d'obertures de la construcció són d'arc pla arrebossat. A nivell de les golfes hi ha un únic pòrtic d'arc pla arrebossat, delimitat per una barana de ferro. El revestiment dels murs és arrebossat amb pòrtland, tot i que la cantonada de garbí s'ha deixat amb els carreus vistos. El ràfec està acabat amb cabirons. Sobre un antic cobert situat a ponent s'hi va construir una vivenda moderna, que s'adossa a la façana de gregal.

En el fogatge de l'any 1497 hi consta el "mas de les Beules" i en el de 1553 hi consta "Baules, àlies Torrents. A partir del segle XVII estava habitada per masovers, entre els que hi trobem la família Terricabres i Boix.

Pla Especial de Catalogació de les Masies i Cases Rurals de Malla. Ajuntament de Malla, 2010.