El Bolló
Malla

XVI-XIX
    L'edifici anomenat Bolló Xic es troba en estat ruïnós.
    P.E.U. Catàleg de Masies i Cases Rurals 2010
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

El Bolló és una masia d'origen medieval que va ser reconstruïda durant el segle XVI. A poca distància del mas antic s'hi va construir un nou edifici, datable del segle XIX. El volum principal és un edifici de planta rectangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. S'hi accedeix per un portal centrat amb llinda de fusta i brancals ceràmics, sobre el qual hi ha un finestral d'arc pla de pedra carejada amb sortida a un balcó de baranes forjades. Les altres finestres de la façana són d'arc pla arrebossat. A la resta de façanes les finestres són amb llinda de fusta, excepte la central de la façana posterior, que és de pedra carejada. En la darrera restauració s'han afegit diverses obertures amb brancals de maó i llinda de fusta. A la façana posterior hi ha adossat un porxo amb pilars de maó i un pou. Al voltant de la façana principal i laterals s'hi distribueixen diversos cossos annexes, així com el volum secundari conegut com el Bolló Xic. És de planta baixa i pis i es troba en estat ruïnós.

La família Bolló té uns orígens molt antics a la zona. La primera notícia que tenim del mas Bolló es remunta a la primera meitat del segle X, quan entre els béns de la Pabordia de Palau de Malla hi consten les terres de Puigungla, prop del mas Bolló. És probable que un fadristern d'aquest mas fundés el mas Bolló de Taradell, documentat almenys des de l'any 1326. Durant la segona meitat del segle XIV, el rei Pere el Cerimoniós va ordenar d'emmagatzemar els cereals dels masos que es trobessin dins la seva jurisdicció dins dels recintes emmurallats, davant la imminent incursió de les tropes de l'infant Jaume de Mallorca. En aquest context, el veguer i el notari de l'escrivania de la cort de la Vegueria d'Osona van anar a visitar els pobles de la rodalia de Vic per comunicar l'ordre del monarca. A Malla van reunir a l'era del mas Folcs a diversos veïns, entre els que hi trobem a Feliu Bolló. La següent notícia documental del Bolló la trobem al fogatge de l'any 1497, on hi consta el "mas Boló". En el fogatge del 1553 hi trobem el "Bollo".

PLADEVALL, A. (1995). "La Pabordia de Palau, una dignitat i administració del Monestir de Ripoll", Annals. Ripoll: Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès.
    Pla Especial de Catalogació de les Masies i Cases Rurals de Malla. Ajuntament de Malla, 2010.
    PLADEVALL, A. (1995). Taradell: Passat i present d'un terme i vila d'Osona. I Dels orígens a finals del segle XVIII. Taradell: Ajuntament de Taradell; Vic: Eumo Editorial.
    PUIGFERRAT, C. (2000). "Fam, guerra i pesta a la Plana de Vic 1374-1376". Ausa. Vic: Patronat d'Estudis Osonencs.