L'Auladell
Montseny

Montseny d'Amunt
    Camí de l'Auladell

XVI-XXI
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

L'Auladell és una masia d'origen medieval que va consolidar-se al segle XVI. S'hi van fer reformes posteriors, la darrera al segle XIX. S'hi ha fet una intervenció recent a la coberta i interiors i s'ha arrebossat amb ciment.

És un edifici de planta rectangular que està construït aprofitant el desnivell natural del terreny. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. S'hi accedeix per un portal d'arc de mig punt adovellat, a l'entorn del qual hi ha dos finestrals d'arc deprimit convex, dos amb llinda de pedra carejada i la resta ceràmics. També té un rellotge de sol afegit modernament. A la part de migdia, en una cota inferior, hi ha els corrals i les corts. A les façanes laterals i posterior les obertures són d'arc pla arrebossat, moltes d'elles de factura moderna,excepte una lateral d'arc deprimit convex. El tractament exterior dels murs, com s'ha dit, és arrebossat amb pòrtand.

Al fogatge de l'any 1515 hi consta Sebastià Auladell. Es creu que el seu nom provindria d'Aula Dei i que prové que en èpoques reculades hauria estat una escola.