L'Albanell
Malla

S'hi accedeix des del camí ral per un camí particular que va en direcció al riu Gurri

XVII-XX
    P.E.U. Catàleg de Masies i Cases Rurals 2010
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

L'Albanell és una masia del segle XVII que va consolidar-se durant el segle XVIII com una masia clàssica de tres crugies. Durant el segle XIX va ampliar-se amb un cos a llevant obert amb galeries, una capella neogòtica i diversos cossos annexes. També va fer-se un passeig arbrat per accedir a la finca. A principi del segle XXI van suprimir-se els cossos afegits en la darrera ampliació i es va fer una reforma integral de la casa per habilitar-la com a habitatge modern. És un edifici de planta rectangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. S'hi accedeix per un portal d'arc de mig punt adovellat que es troba descentrat en el frontis. La resta d'obertures de la façana es disposen de forma aleatòria i són d'arc pla de pedra carejada amb l'intradós motllurat. Els finestrals situats als extrems del pis presenten la llinda tallada amb una roseta central i tenen sortida a balcons de baranes forjades. Les finestres de les golfes estan acabades amb una incisió conopial a la llinda. A la resta de façanes les obertures són d'arc pla arrebossat, llevat de tres finestres d'arc pla de pedra carejada a la façana posterior i de ponent. El tractament dels murs es manté arrebossat i pintat, amb els carreus de les canonades vistos. El ràfec està acabat amb una imbricació de rajols i teules ceràmiques. A l'interior s'hi conserva una biga de fusta gravada amb l'any "1755".

En motiu de la restauració, es van afegir noves obertures d'arc pla arrebossat i es van suprimir els cossos que formaven la lliça, entre les quals hi havia una capella d'estil historicista. També es va enderrocar el cos de galeries que s'adossava a llevant, enlloc del qual es va construir el garatge. A la façana de ponent s'ha afegit un porxo amb estructura de fusta. A pocs metres en direcció a xaloc s'hi conserva una cabana de dos cossos amb grans portes d'arc escarser arrebossat. S'accedeix a la finca a través d'una portalada metàl·lica amb pilars de pedra per un magnífic passeig de plàtans.

La primera notícia documental que tenim del nom Albanell es remunta a principi del segle XIII, quan dins la venta de la Quadra del Real al monestir de l'Estany s'hi inclou l'alou de Berenguer d'Albanell. Al fogatge de l'any 1553 hi consta com a habitant del mas de l'Albanell a Sagimon Gurri. Dins de la finca del mas hi havia diverses masoveries, com són Can Xeu, el Molí de l'Albanell i la Teuleria de l'Albanell. L'any 1684 l'hereu del mas era Francesc Albanell i el va succeir el seu fill Antoni, qui va casar-se amb Maria Arumir, filla del mas Arumir de Folgueroles. Durant el primer terç del segle XX la va comprar la família Casaramona de Barcelona, qui en manté la propietat. En motiu de la reforma feta l'any 2003 es va enderrocar la capella de Sant Joan Baptista pel seu mal estat de conservació.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Malla (Osona). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    PLADEVALL, A. (1957). "El Castillo de Taradell", Ausa. Vic: Patronat d'Estudis Ausonencs.
    Pla Especial de Catalogació de les Masies i Cases Rurals de Malla. Ajuntament de Malla, 2010.