L'Agulló
Granera

Quintana de l'Agulló
    A uns 700 metres al nord-est del barri de Baix, pel camí que neix al km. 8,8 de la BV-1245

Adriana Geladó Prat

Masia aïllada formada per diversos cossos adossats que li confereixen una planta més o menys rectangular. El volum principal, situat a l'extrem de llevant de la construcció, presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal, que està orientada a migdia. Consta de planta baixa i pis. La façana principal presenta un portal d'accés d'arc de mig punt adovellat, amb els brancals bastits amb carreus de pedra. Un camí empedrat li dóna accés. La dovella clau està gravada amb un escut amb l'acrònim de Jesús. La resta d'obertures es corresponen amb finestres rectangulars amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes. La que està situada damunt del portal també té l'ampit motllurat. De la façana de tramuntana destaca una finestra al pis, amb les mateixes característiques que la que es troba damunt del portal. La façana de ponent, en canvi, compta amb diverses obertures bastides en pedra i maons. A continuació hi ha un volum rectangular organitzat en un dos nivells i amb teulada d'un sol vessant, que presenta finestres rectangulars emmarcades amb carreus de pedra a la façana principal. Adossat a ponent d'aquest volum hi ha un cos rectangular amb teulada d'un sol vessant i distribuït en dues plantes, en fase de construcció. Una cisterna rectangular amb la coberta plana es troba adossada a la seva façana de ponent. Per altra banda, a l'extrem de llevant de la façana principal, hi ha un volum rectangular organitzat en dues plantes, i teulada d'un sol vessant, que amplia la zona residencial de la masia. En darrer terme, adossat a l'extrem nord-est de la construcció, hi ha un volum de planta irregular organitzat en un sol nivell i sense coberta. Finalment, adossat al volum principal per la banda de tramuntana, hi ha un petit cos rectangular amb teulada d'un vessant corresponent a una cort. En general, la construcció està bastida en pedra desbastada i sense treballar de diverses mides, disposada regularment i lligada amb morter.

A la banda de ponent de la construcció principal hi ha un sèrie de volums i coberts relacionats amb l'explotació agrícola de la finca. Destaca un porxo obert situat al nord-oest de l'edifici. Presenta una coberta de planxa metàl·lica restituïda i sostinguda amb dues encavallades de fusta i quatre pilars fets amb maons. Una de les imatges s'ha extret del Projecte del Pla especial de catàleg de masies, cases rurals i altres edificacions del municipi de Granera, elaborat l'any 2016.

La primera referència documental relacionada amb la masia apareix en el fogatge de l'any 1497. La construcció surt mencionada com "Lagulo", en el lloc de Granera i dins de la vegueria de Manresa. Posteriorment, el nom Agulló torna a aparèixer en el fogatge de l'any 1553, en lloc de Sant Martí de Granera i dins de la vegueria de Manresa també. Posteriorment, la masia apareix mencionada en la documentació consultada datada l'any 1658. Malgrat aquestes referències, la construcció actual està datada entre els segles XVIII i XIX. En un mapa confeccionat l'any 1922 pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de Catalunya, el qual està basat en un original elaborat per l'Instituto Geográfico y Estadístico espanyol, la construcció apareix mencionada com "Cal Agulló" (Pont, 2016: 48). Tenim notícia, també, que la casa havia estat propietat de l'industrial del tèxtil de Castellterçol Joaquim Roger i Amat, probablement durant la segona meitat del segle XX. L'edifici està situat a uns 300 metres a ponent del pantà del Marcet, que també forma part de la mateixa finca.

Font: fons documental del sr. Pere Genescà (còpies de documents datats al segle XVII). GARCIA-PEY, Enric (2004). Granera. Recull toponomàstic. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, p. 22-23. Granera. Text refós. Normes subsidiàries de planejament, 2000, p. 69 [Inèdit]. PONT MONTANER, Ferran (2016). Projecte del Pla especial de catàleg de masies, cases rurals i altres edificacions del municipi de Granera. Document d'aprovació inicial. Barcelona: Diputació de Barcelona, Àrea de Territori i Sostenibilitat, p. 48, 118-123 [Inèdit]. Http://www.moianes.net/ [Consulta: 17-04-2019]. Http://www.granera.cat/ [Consulta: 17-04-2019].