La Viscola
Santa Maria de Merlès

Sector est del terme municipal
    A 400 metres per pista forestal de la carretera BV-4401, punt quilomètric 16'800.

S'ha restaurat recentment
    Projectes i Promocions PAHISSA 28 SL. C. Pahissa, 28. 08172. Sant Cugat del Vallès.
    Jordi Compte i Marta Homs

La Viscola està situada en una esplanada amb grans alzines, al sud de la carretera BV-4401 a l'altura de les Alforges.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis, i diverses estructures adossades al voltant. El volum principal està bastit amb murs de càrrega de maçoneria de pedra, amb cantonades diferenciades amb carreus treballats i la teulada és de doble vessant amb aigües a la façana principal i posterior.
    La façana principal, orientada al sud, presenta dues parts diferenciades. A l'esquerra s'observen dos portals emmarcats amb pedra treballada (un amb llinda de fusta) i dues finestres (una reformada amb maó i l'altra emmarcada amb pedra treballada) a la planta baixa, i tres finestres emmarcades amb pedra treballada al primer pis, dues de les quals amb ampit de pedra. A la part dreta hi ha dues portes emmarcades amb pedra treballada i una finestra tapiada emmarcada amb maó a la planta baixa, i una gran obertura al primer pis sustentada amb quatre pilars de maó. A l'esquerra de la façana sobresurt una estructura adossada, amb una porta emmarcada amb brancals de pedra treballada i llinda de fusta.
    La façana est presenta únicament una finestra emmarcada amb maó a la planta baixa i dues obertures al primer pis: una finestra emmarcada amb brancals de pedra treballada i llinda de fusta, i una eixida sustentada amb dos pilars de maó.
    La façana nord forma un petit queixal i té adossat un cobert a la part dreta. S'observen dues finestres emmarcades amb maó a la part esquerra, i tres de reformades a la part dreta.
    La façana oest té adossat a l'esquerra un cobert, amb un accés d'arc rebaixat de maó i brancals de pedra treballada, i una estructura a la dreta que ocupa el nivell de planta baixa. A la resta de la façana hi ha únicament una finestra emmarcada amb maó a nivell de primer pis.
    Al voltant de l'edifici, especialment al sud i a l'est, hi ha vestigis de diverses estructures, com algunes corts o l'era delimitada amb pedra treballada.