La Vila
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    Ctra BV-3003 fins al final i continuar pista asfaltada uns 2 km. Camí sud-est uns 1.000 m.

Catàleg de masies (núm. 97)
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions modestes que ha conservat força integrament la tipologia i els volums originaris. Es troba emplaçada en un petit turonet envoltat d'un altiplà, precisament conegut com a plans de la Vila, en un contrafort al sud de la serra de Castelltallat. És formada per un cos residencial, de planta rectangular, que té un habitatge més petit adossat al sud tot formant una edificació allargassada. Sembla que en un principi la masia ocupava la part més meridional, on trobem un portal adovellat i dues obertures emmarcades amb llindes i brancals de pedra. Posteriorment s'hauria allargat pel costat nord, amb un tram que té tres plantes (una més que l'anterior). En aquest sector la façana té espitlleres a la planta baixa i finestres de distribució irregular a les superiors. Les façanes tenen poques obertures en general, especialment a la part posterior, i són a pedra vista. L'habitatge de migdia, d'una alçada menor que l'edifici principal, consta de dues plantes. La base de la construcció és antiga, feta amb pedra, i la part superior, amb grossos finestrals, és obra moderna, també de pedra. El conjunt té alguns coberts al costat sud-est, un dels quals era un antic femer i conserva una interessant volta de pedra.

Inscripció a la llinda de la finestra esquerra de la façana: 1756

En un capbreu el terme de Castelltallat de l'any 1686 hi consta un mas de la Vila, el propietari del qual era Josep Vila. Suposem que es refereix a aquest mas. Per la seva tipologia constructiva podria el mas podria datar-se en aquest segle XVII, sense descartar un origen anterior.