La Torreta
Gaià

  Bages
  Sector nord-oest del terme de Gaià
  Emplaçament
  Dels Ferrers camí W i després S-W uns 900 m fins el forn i després travessar camps 150 m a W
  463

  Coordenades:

  41.94715
  1.92053
  410526
  4644472
  Número de fitxa
  08090 - 286
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Dolent
  En ruïna
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08089A005000250000YH
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Casa de pagès de dimensions mitjanes, en ruïnes, emplaçada en una petita esplanada vora el torrent de la Vall de Vilaramó. Es tracta d'una construcció de nova planta aixecada a començaments de segle XX. Consta d'un cos residencial de planta quadrada (amb planta baixa més un pis) i una petita construcció situada a la part posterior i corresponent a un forn de pa. De la casa se'n conserven bàsicament els murs perimetrals, mentre que l'interior ha quedat pràcticament destruït. El disseny, el tipus d'obra i els materials (amb abundància de maó i totxo) indiquen que és una construcció força recent i apartada del model tradicional de casa de pagès. D'aquí li ve probablement el sobrenom de la Torreta. La façana principal, encarada vers llevant, es distribueix en base a tres grans obertures, amb el portal al centre. Totes les obertures són emmarcades amb maó. També és de maó una cornisa, ben treballada, que remarca la línia de la segona planta. Els murs són fets de maçoneria, amb un tipus de pedra grossa i més o menys poligonal que és característica d'aquesta època. Al nivell de la segona planta sembla que els murs eren fets ja majoritàriament amb maó. La resta de façanes pràcticament no té obertures. Darrera la casa el forn constitueix un cos aïllat, de planta quadrada, que s'ha conservat ben sencer, amb un tipus d'obra semblant a la casa. Uns metres al nord es poden veure les restes d'un cobert de pedra.

  Informació oral facilitada per Josep Matamala i Josep Font

  No coneixem notícies documentals sobre l'origen de la casa coneguda com la Torreta, però la seva tipologia constructiva és molt característica dels primers decennis del segle XX, entorn de 1920 o 1930: predominància del maó i el totxo, ús de ciment Portland, etc. Uns 140 m al nord-est hi ha el forn d'obra anomenat de la Torreta. Probablement aquest forn, que també té unes característiques constructives força modernes, es va fer expressament per proveir de material d'obra la casa que es volia aixecar a prop seu. Ambdues construccions es trobaven en terrenys del mas els Ferrers. No sabem qui va ser el fundador de la nova casa, però cap a mitjans de segle XX hi vivia la família Cardona, que tenien una empresa de transport de camions a Manresa. Poc després la Torreta ja va quedar abandonada.

  GLESIAS PERA, Lluís (2006). Pla Especial Urbanístic pel qual es cataloguen les masies i cases rurals del municipi de Gaià. Ajuntament de Gaià (document no aprovat oficialment), núm. 40.