Forn de ginebró del Serrat
Gaià

  Bages
  Sector central del terme de Gaià
  Emplaçament
  Ctra. BV-4401 (de Navàs a Prats de Ll.), al km. 2,1 camí direcció nord 600 m
  408

  Coordenades:

  41.90166
  1.90115
  408855
  4639441
  Número de fitxa
  08090 - 285
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08089A001000610000YA
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Forn de ginebra o ginebró emplaçat prop de les cases del Serrat; concretament, uns 100 m a l'est, en una petita esplanada. De forns de ginebró n'hi ha de diferents tipus; en aquest cas es tracta d'un forn fet sobre una roca plana a terra, semblant a una llosa. A la superfície de la pedra s'hi ha rebaixat un canaló de forma circular que feia decantar el líquid cap a un altre canaló fora de la pedra. Al seu damunt s'hi apilonaven les branques de ginebró i les teies per cremar, que eren sostingudes dins d'un bidó que es col·locava invertit, de manera que actuava com una mena de forn. L'oli que destil·lava el ginebró baixava pels canalons i s'escolava fora de la pedra, on hi devia haver una altra conducció per fer anar el líquid fins a un recipient que estava situat a una certa distància. De no ser així, l'oli s'hauria inflamat.
  En el canaló circular s'hi observa una reparació feta ja amb ciment, i és que aquest forn encara s'utilitzava a la dècada de 1960. Concretament, Teresa Taulats (del Serrat) encara l'havia fet servir seguint les instruccions de la seva àvia, la "Teresona". Més recentment, el grup "Reviu Gaià" l'ha utilitzat alguna vegada per fer-hi oli en alguna de les anomenades excursions teatralitzades. L'oli de ginebró era apropiat sobretot per al bestiar, contra les paparres i per altres malures, però també amb persones per guarir dels cops o les inflamacions.

  ESTRUCH, Maria; FONT, Montse i altres (2016). "Economia", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 134-135.