La Socarrada
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Entre el torrent de l'Aubreda i el torrent de la Coma. Al sud del nucli urbà.
  Emplaçament
  Mas Aubreda i agafar el camí del sud. Travessar el torrent de l'aubreda i a la zona d'obaga.
  506

  Coordenades:

  41.54059
  1.53367
  377691
  4599809
  Número de fitxa
  08226-134
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Prehistòric
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  AIA. Catàleg bens a protegir POUM 2012
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPAC 7555
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08226A007001390000AA
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  Jaciment descobert per membres de la Secció d'Arqueologia del Centre d'Estudis
  Comarcals d'Igualada l'any 1975. Es tarcta d'un taller de sílex situat en el lloc anomenat " La Socarrada" que ocupa una gran extensió, des de la carena fins al marge dret del torrent de l'Aubreda, a uns 300 metres al sud-est de l'Aubreda, a l'obaga d'una serra que passa
  entre el torrent de la Coma i el de l'Aubreda, en un context de bosc de pins i conglomerats, on aflora a la superfície abundant sílex en brut.
  L'any 1985, durant la visita efectuada a aquest lloc amb motiu de la realització de la Carta Arqueològica, no s'aprecià cap tipus d'estructura, però sí que es trobaren les peces del taller de sílex i una concentració de nuclis i percutors de sílex en un lloc determinat. També es recolliren superficialment un fragment de ceràmica a mà rodat.
  Superficialment, i fora del seu lloc originari, surtendiversos fragments de sílex, però cap peça sobre còdol. També es troben ascles i esquerdills com a rebuig de la talla, nuclis, percutors i nòduls. En algunes peces hi ha restes de còrtex i no es presenten rodades.Es pot afirmar, per tant, que en aquest lloc hi havia un taller de sílex, de cronologia indeterminada.

  El material es troba dipositat al Museu Comarcal de l'Anoia / Núms. de referència: P-23, M-59 i M-330.
  Foto: Angels Pujol SPAL (2016: pag.70-71 ) i IPAC

  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Sant Martí de Tous. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
  PUJOL, A. (2016). Sant Martí de Tous. Revisió de l'inventari arqueològic i estudi del poblament des de la Prehistòria fins a l'Edat Mitjana. Diputació de Barcelona.