A 100 m de la torre de l'Aubreda
Sant Martí de Tous

    Anoia
    Mas l'Aubareda. Al sud del nucli urbà.
    Emplaçament
    En el cim d'un turó i en els vessants del mateix a uns 100 m al nord de la Torre de l'Aubreda
    486

    Coordenades:

    41.5469
    1.52541
    377014
    4600521
    Número de fitxa
    08226-133
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Prehistòric
    Medieval
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    AIA. Catàleg bens a protegir POUM 2012
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPAC 4792
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08226A007000800000AA
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas

    Jaciment descobert pels membres de la Secció d'Arqueologia del Centre d'Estudis
    Comarcals d'Igualada, el 10 de març del 1990. Es tracta d'un taller de sílex situat en el cim i en els vessants d'un turó que hi ha uns 100 m al nord de la Torre de l'Aubreda. En la visita de l'equip que realitzà la Carta Arqueològica, al jaciment no es van observar restes d'estructures
    relacionables amb els materials recollits, els quals es troben dispersats pels dos vessants i el cim del turó. Els materials recollits estan formats bàsicament per petits nuclis d'extracció molt gastats, fragments i alguna ascla de desvastat de sílex, no havent-se identificat cap tipus d'útil, i diversos fragments de ceràmica gris alt-medieval corresponents a produccions dels segles XI-XII. Tenint en compte les característiques del jaciment i dels materials, es fa difícil determinar quin tipus d'assentament hi havia en aquest lloc, a excepció del taller de sílex, que és un tipus molt abundant en aquesta zona a l'haver-hi molta matèria prima.
    La revisió realitzada l'any 2016 el Sr. Ramon Creus va mostrar diversos fragments de ceràmica grisa medieval procedents del jaciment, plenament coincidents amb els recuperats durant la redacció de la carta. En la visita efectuada a l'indret s'observa abundant material distribuït a l'entorn del marge del camp que separa en dues feixes la zona.

    El material es troba dipositat a l'Arxiu d'Arqueologia del Museu Comarcal de l'Anoia / Núm. de referència: M-448.
    Es proposa com a altres noms Sant Joan de la Fou, atès que algunes de les persones de la població que han recollit material superficial de la zona el coneixen amb aquest nom.
    Foto: Angels Pujol SPAL (2016: pag.67 ) i IPAC

    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Sant Martí de Tous. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    PUJOL, A. (2016). Sant Martí de Tous. Revisió de l'inventari arqueològic i estudi del poblament des de la Prehistòria fins a l'Edat Mitjana. Diputació de Barcelona.