A 100 m de la torre de l'Aubreda
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Mas l'Aubareda. Al sud del nucli urbà.
  Emplaçament
  En el cim d'un turó i en els vessants del mateix a uns 100 m al nord de la Torre de l'Aubreda
  486

  Coordenades:

  41.5469
  1.52541
  377014
  4600521
  Número de fitxa
  08226-133
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Prehistòric
  Medieval
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  AIA. Catàleg bens a protegir POUM 2012
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPAC 4792
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08226A007000800000AA
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  Jaciment descobert pels membres de la Secció d'Arqueologia del Centre d'Estudis
  Comarcals d'Igualada, el 10 de març del 1990. Es tracta d'un taller de sílex situat en el cim i en els vessants d'un turó que hi ha uns 100 m al nord de la Torre de l'Aubreda. En la visita de l'equip que realitzà la Carta Arqueològica, al jaciment no es van observar restes d'estructures
  relacionables amb els materials recollits, els quals es troben dispersats pels dos vessants i el cim del turó. Els materials recollits estan formats bàsicament per petits nuclis d'extracció molt gastats, fragments i alguna ascla de desvastat de sílex, no havent-se identificat cap tipus d'útil, i diversos fragments de ceràmica gris alt-medieval corresponents a produccions dels segles XI-XII. Tenint en compte les característiques del jaciment i dels materials, es fa difícil determinar quin tipus d'assentament hi havia en aquest lloc, a excepció del taller de sílex, que és un tipus molt abundant en aquesta zona a l'haver-hi molta matèria prima.
  La revisió realitzada l'any 2016 el Sr. Ramon Creus va mostrar diversos fragments de ceràmica grisa medieval procedents del jaciment, plenament coincidents amb els recuperats durant la redacció de la carta. En la visita efectuada a l'indret s'observa abundant material distribuït a l'entorn del marge del camp que separa en dues feixes la zona.

  El material es troba dipositat a l'Arxiu d'Arqueologia del Museu Comarcal de l'Anoia / Núm. de referència: M-448.
  Es proposa com a altres noms Sant Joan de la Fou, atès que algunes de les persones de la població que han recollit material superficial de la zona el coneixen amb aquest nom.
  Foto: Angels Pujol SPAL (2016: pag.67 ) i IPAC

  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Sant Martí de Tous. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
  PUJOL, A. (2016). Sant Martí de Tous. Revisió de l'inventari arqueològic i estudi del poblament des de la Prehistòria fins a l'Edat Mitjana. Diputació de Barcelona.