La Serreta
Puig-reig

La Cortada
    Emplaçament
    A la pista de servei de la ctra. C-16 passat el km. 80 seguir camí Gravera en direcció sud uns 3 km.

41.93412
    1.88346
    407435
    4643064
    08175 - 288
    Façanes, coberta i tancaments en estat precari.
    Ref. Cad.:08174A004000640000HF
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Casa de pagès de dimensions modestes que ha conservat les característiques constructives tradicionals, envoltada per un petit complex agropecuari. És una edificació de planta rectangular, amb coberta a dues vessants i el carener paral·lel a la façana principal, orientada a l'oest. Està distribuïda en tres naus, amb una ampliació al costat nord i cossos més baixos adossats al costat sud. Els murs són fets amb maçoneria i, en algunes parts de la paret posterior, han estat reformats amb maó. Les obertures de les finestres són fetes amb llindes i brancals de pedra. Té edificacions al voltant destinades a granges i magatzems, les quals són modernes i estan fetes de maó.

Llinda al portal principal: 1702

Petita casa de pagès, segurament construïda l'any 1702, tal com indica la llinda d'entrada. Els seus orígens s´n pero molt més antics ja que en la documentació del s.XII surt esmentada amb el nom de "la Serra de tremesaigues" i com un alou del monestir de Santa Maria de Ripoll.

AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa 5.04
    SERRA, Rosa. Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa 1982