La Serpent del Castellot
Font-rubí

Associació La Serpent del Castellot
    Miquel Gea i Bullich

És el principal representant del bestiari de Font-rubí. La Serpent del Castellot evoca la llegenda de l'Encantada, segons la qual una mossa del municipi fou condemnada a viure amb forma de serp a les ruïnes del castell durant tot l'any, excepte la nit de Sant Joan, quan podria anar a rentar la roba a la Font de Llinars. La Serpent fou construïda per un grup de gent del municipi l'any 1988.

L'origen d'aquest element del bestiari fontrubinenc es remunta a mitjans dels anys 80, quan una colla formada per en Pere i l'Albert Calaf, en Laureà i en Joan Rigol, en Josep Vinyals, en Pere Baquès, en Sebastià Serdà i les esposes, fills i nòvies respectives de qui en tenia, varen decidir fer un drac per la Festa Major. Poc després, com que de dracs ja n'hi havia a molts indrets optaren per canviar la idea original de fer un drac per una serpent, lligant, d'aquesta manera, la bèstia amb la llegenda de l'Encantada de Font-rubí. A tall d'anècdota, un cop acabaren la construcció es varen adonar que la "bèstia" no passava per cap porta i, per tant, finalment la van haver de treure per la teulada.