La Sanabra
Santa Margarida i els Monjos

  Alt Penedès
  El topònim de la Sanabra ja determina una zona de referència al municipi
  Emplaçament
  Camí del castell convent de Penyafort. Desviament a la Sanabra al segon camí després de Cal Noi.

  Coordenades:

  41.29824
  1.66267
  388036
  4572728
  Número de fitxa
  08251-1
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Medieval
  Romànic
  Gòtic
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XII-XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  si, IPA 2789
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 009A00018
  Autor de la fitxa
  Tríade scp

  Conjunt de construccions al voltant d'una masia. L'edifici principal és de planta quadrangular amb planta baixa, pis i golfes, coberta a dos vessants. El portal d'entrada és d'arc de mig punt dovellat i les finestres estan emmarcades en pedra. Les cantoneres són de pedra i a un angle de l'edifici hi ha un contrafort. A una llinda de pedra dels finestrals hi ha esculpida la data 1674. D'entre tots els edificis que hi ha al voltant de la masia el més interessant és la capella de Sta. Maria de la Sanabra. Es tracta d'una capella d'una sola nau amb absis semicircular i coberta a dos vessants amb embigat de fusta. Els murs estan fets amb petits carreus de pedra. A l'interior hi ha un fris i un arc toral que aguantava l'antiga volta de canó, que va ser destruïda i substituïda per un embigat de fusta amb teulada a dos vessants. A la façana principal destaca la porta dovellada i un petit rosetó al damunt. L'absis té una finestra de doble esqueixada i el ràfec de la coberta és fet amb carreus motllurats.

  Els usos actuals són diversos: habitatge, agropecuari, i a la capella, culte ocasional.

  Les primeres referències al lloc daten de l'any 992 i 993. L'estructura gòtica data del segle XVII i la seva fesomia actual es deu a la reconstrucció feta l'any 1985. La capella es va construir al segle XII.

  GIRONA GALIMANY, Jaume (1985). Les nostres masies. Programa de la Festa Major 1985. Sta. Margarida i els Monjos. ROSSELLÓ RAVENTÓS, Joan (1986). Inventari de patrimoni arquitectònic de Catalunya. L'Alt Penedès. Generalitat de Catalunya. Barcelona.