La Sanabra Santa Margarida i els Monjos

Alt Penedès
El topònim de la Sanabra ja determina una zona de referència al municipi
Camí del castell convent de Penyafort. Desviament a la Sanabra al segon camí després de Cal Noi.

Coordenades:

41.29824
1.66267
388036
4572728
08251-1
Patrimoni immoble
Conjunt arquitectònic
Medieval
Romànic
Gòtic
Modern
Contemporani
XII-XVII
Bo
Inexistent
si, IPA 2789
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 009A00018
Tríade scp

Conjunt de construccions al voltant d'una masia. L'edifici principal és de planta quadrangular amb planta baixa, pis i golfes, coberta a dos vessants. El portal d'entrada és d'arc de mig punt dovellat i les finestres estan emmarcades en pedra. Les cantoneres són de pedra i a un angle de l'edifici hi ha un contrafort. A una llinda de pedra dels finestrals hi ha esculpida la data 1674. D'entre tots els edificis que hi ha al voltant de la masia el més interessant és la capella de Sta. Maria de la Sanabra. Es tracta d'una capella d'una sola nau amb absis semicircular i coberta a dos vessants amb embigat de fusta. Els murs estan fets amb petits carreus de pedra. A l'interior hi ha un fris i un arc toral que aguantava l'antiga volta de canó, que va ser destruïda i substituïda per un embigat de fusta amb teulada a dos vessants. A la façana principal destaca la porta dovellada i un petit rosetó al damunt. L'absis té una finestra de doble esqueixada i el ràfec de la coberta és fet amb carreus motllurats.

Els usos actuals són diversos: habitatge, agropecuari, i a la capella, culte ocasional.

Les primeres referències al lloc daten de l'any 992 i 993. L'estructura gòtica data del segle XVII i la seva fesomia actual es deu a la reconstrucció feta l'any 1985. La capella es va construir al segle XII.

GIRONA GALIMANY, Jaume (1985). Les nostres masies. Programa de la Festa Major 1985. Sta. Margarida i els Monjos. ROSSELLÓ RAVENTÓS, Joan (1986). Inventari de patrimoni arquitectònic de Catalunya. L'Alt Penedès. Generalitat de Catalunya. Barcelona.