La Sala
Olost

Sector oest del terme municipal
    A 750 metres per pista forestal de la carretera B-432, punt quilomètric 8'300

Normes subsidiàries de planejament d'Olost, 1992.
    Jordi Compte i Marta Homs

La Sala està situada en un punt lleugerament elevat dins la vall de la riera Lluçanès, a tocar del camí ramader que comunica el Coll de l'Arç amb el nucli de Santa Creu de Jutglar.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes, amb diversos cossos i estructures adossats al voltant. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra completament arrebossats i coronada amb una teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana principal, orientada al sud, conté a nivell de planta baixa un portal d'arc rebaixat emmarcat amb maó i una finestra emmarcada amb maó a cada costat, també amb llinda d'arc rebaixat. Al primer pis hi ha un balcó central i una finestra balconera a cada costat, tots tres emmarcats amb maó i llinda d'arc rebaixat, i una finestra reformada a l'extrem dret. A les golfes hi ha una obertura central d'arc de mig punt amb una finestra a cada costat. A la dreta d'aquesta façana hi ha adossat un altre volum dedicat a l'habitatge, tot i que construït modernament.
    La façana oest té una estructura adossada d'usos agropecuaris. Conté una finestra a la planta baixa, tres al primer pis, dues a les golfes i una just sota teulada. Algunes d'aquestes obertures estan emmarcades amb pedra treballada, tot i que l'emmarcat queda ocult darrera l'arrebossat.
    La façana nord té un cobert adossat al davant i un volum adossat a l'esquerra amb les obertures disposades irregularment. Pròpiament a la façana s'observa una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada a la planta baixa i tres finestres reformades tant al primer pis com a les golfes.
    La façana est està dominada per diversos volums adossats amb les obertures emmarcades amb maó, algun dels quals construït modernament.
    Envolten la masia diverses estructures d'usos agropecuaris entre les que destaca la pallissa, amb un carreu treballat integrat al mur on hi ha inscrit "M.C. 1909" referint-se a Melcior Camprubí, un antic propietari de la masia.

Aquesta masia havia estat casa de parada del camí ramader.

Apareix documentada en el capbreu de la cambreria de l'estany en temps del cambrer Antoni Bet (finals del segle XIV i principis del XV) formant part de la batllia d'Olost. Era un mas remença.

ROCAFIGUERA, Francesc de (1987). "El capbreu de la cambreria de Santa Maria de l'Estany de temps del cambrer Antoni Bet". Ausa, volum 12, núm. 118-119. 1987.