La casa Gran
Olost

c. Vell s/n. Nucli urbà de Santa Creu de Jutglar. Olost

Renaixement
    XVI-XXI
    Jordi Compte i Marta Homs

La casa Gran està situada pocs metres al sud de l'església de Santa Creu de Jutglar, en un punt elevat al sector nord-est del terme municipal. Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions que ha quedat pràcticament integrada al nucli de Santa Creu de Jutglar. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades i coronat amb una teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior. La masia està formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes, amb diversos volums i estructures adossats al voltant, formant una lliça davant la façana principal de l'edifici. La façana principal, orientada al sud, conté a nivell de planta baixa una porta emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat a cada costat i un portal central emmarcat amb pedra bisellada al que s'accedeix a través de tres graons de pedra d'accés. Aquest portal conté la inscripció "1533 RESTAURAT PER JOSEP REXACH COLL 2003", indicant la última reforma de l'edifici, en la que es van repicar bona part dels emmarcaments de les obertures. Al primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb pedra bisellada i ampit motllurat, essent la central de majors dimensions i la de l'esquerra decorada amb un arc a la llinda. La façana est conté dues cantonades integrades al mur i tres petits contraforts adossats. Al nivell de planta baixa hi ha tres petites obertures emmarcades amb monòlits de pedra, la central de les quals, emmarcada amb pedra bisellada, decorada amb motius geomètrics a la llinda. Al primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb pedra bisellada, la de l'esquerra amb decoració d'arc conopial a la llinda i la de la dreta amb una decoració de motius lobulats amb una petita creu al centre, a la llinda. A les golfes hi ha dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra bisellada. La façana nord té un pis menys a causa del desnivell sobre el que s'assenta la masia i forma un queixal. A la part esquerra hi ha una finestra emmarcada amb monòlits de pedra bisellada al primer pis i en la part dreta, en un cos que sobresurt, hi ha una finestra emmarcada amb pedra bisellada, també al nivell de primer pis. La façana oest, com la nord, té un pis menys pel desnivell. A la planta baixa hi ha una finestra emmarcada amb pedra bisellada i una porta també emmarcada amb pedra bisellada i amb unes escales de pedra d'accés. A les golfes hi ha una finestra emmarcada amb monòlits de pedra bisellada. A l'extrem dret de la façana hi ha un cos adossat que conté una finestra emmarcada amb monòlits de pedra bisellada a nivell de primer pis. Completen el conjunt les diverses estructures d'usos agropecuaris que tanquen un pati o lliça al sud del conjunt, davant la façana principal de l'edifici, amb l'accés principal orientat a l'est.

La casa Gran havia fet d'hostal i alhora era casa de parada i acolliment dels ramats transhumants. Al ser un punt d'encreuament de camins, hi solien coincidir diferents ramats. La gent de Santa Creu recordaven haver vist fins a sis ramats fent parada a la Casa Gran i al seu entorn. També hi solien pernoctar els traginers ja que aquí coincidien el camí ral i els camins ramaders.

TORRES, Jordi (2003). Apunts de transhumància. Costums, normes, oficis i llegendes de transhumància. Solc. TORRES, Jordi i COROMINAS, Josep (2004). Ruta de transhumància. Santa Creu - La Torre d'Oristà - Santa Creu. Solc, àmbit de recerca i documentació del Lluçanès.