La Sala Artés

Bages
Vessant oest del Serrat de la Sala
Camí de la Vall, primer trencant a la dreta.

Coordenades:

41.79478
1.96243
413795
4627512
08010-52
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVIII-XIX
Bo
Els actuals propietaris estan fent obres de millora i restauració.
Legal
Normes subsidiàries, article 143 (20.03.2006)
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 011A00006
Jordi Montlló Bolart

Masia de planta rectangular amb la coberta de teules àrabs a dues aigües i carener paral·lel a les façanes llargues; consta de planta baixa i dos pisos. A la façana nord té una construcció annexa amb planta baixa i pis, amb la coberta de teules, més baixa que la de l'edifici principal, amb el carener en el mateix sentit. A la planta baixa hi ha una gran entrada amb arc; i en el pis hi ha una galeria orientada a migdia.
A l'esquerra d'aquest annex n'hi ha un altre en angle recte fet de toves i pilars de pedra intercalats.
Actualment, l'entrada de la casa està al nord, però disposa de sengles entrades pel nord-oest i sud-est, aquesta darrera delimitada per una closa amb barri d'entrada. La façana orientada a migdia té les obertures més nobles i treballades, tot i que s'observa la successiva superposició d'elements.

Antigament, portava el nom de Mas Salarotllana. L'any 1693 el propietari és Joan Salarotllana, pagès que posseïa aquest mas i el mas Roca, però al primer se li posà l'afegit "de la Costa". El propietari a l'any 1774 era Francesc Salarotllana, i a l'any 1872, Jaume Salarotllana.
El topònim de Salarotllana desapareix a principis de segle XX. L'any 1915 ja apareix com La Sala. Hi vivia Pere Bitriu Cantacorps de Reyné (Lleida) i Isabel Casanova Monrós d'Artés.

FERRER, Ll. i BONET, A. (1990) Artés. Societat i economia d'un poble de la Catalunya Central. Ajuntament d'Artés.